Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер Планини Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

Пирин

Как звездите се превърнали на еделвайс

Истина е, че Кончето не е за всеки турист. Но който го преодолее, е възнаграден от дивната гледка в сърцето на Пирин
Истина е, че Кончето не е за всеки турист. Но който го преодолее, е възнаграден от дивната гледка в сърцето на Пирин
На това място двете планини са разделени. Незнайно откога и... во веки. Разделени, недоразделени. Обречени от природата майка да се държат за ръце, да вливат водите си в едно, като събирането при изконния грях между мъжа и жената. Сърцата им са на три дни път едно от друго.

Оттук, от Предел, на север започва Рила. Възкачва се бавно по Капатнико и през жилава и остра трева и сетне през гори тилилейски слиза към Великата рилска обител. Рила, с широки хълбоци, мека и блага, заоблена и щедра. На юг от прохода се изправя Пирин. От мрамор и гранит. Страшен. Орлов, гърмящ и грозен. Опасан от винарски и кози пътеки, омотан в комитски и горски вървища. Заледил в сенките си лански и вчерашен сняг.

На малцина е писано да го познаят отвътре. Кои са върховете му и колко е пътят от тях до небето, знае само Богът Гръмовержец. А колко са езерата и изворите се пази в тайна от самодивите. Който успее да ги надхитри, да отключи тайниците им, той ще узнае броя на многочетните водни източници на планината. Цветята - тях никой не е успял да сметне. Козите, за да ги узнаеш, ще трябва да найдеш леглата им или да ги изчакаш някоя утрин, когато посрещат изгрева на скалист рид. Докато водачът им разговаря със слънцето, опитай се да преброиш стадото му. Опитай.

В тази планина всякога е властвал Перун. А тя е останала свърталище на светкавици, гръмотевици и бури. Зиме снежна, ледена, понякога сива, дори черна, други път студена и синьобистра. Лете - непредсказуема.

Легендата разказва как в една нощ, незнайно защо, Бог Перун така се разлютил, така треснал, че скалите около божественото му леговище се нацепили. Уплашени звездите се отронили тихо от небосклона, попадали между пукнатините, затреперили горко. Невестата на Перун Ехо заоплаквала звездиците, закапали сълзите й над несретниците и всяка оросена от сълзите звезда се превърнала в еделвайс. Заради това чудно красиво цвете Бог Перун обикнал планината и никога не могъл да я изостави. Дал й и силата си, и името си. И до днес по-старите жители на Разложката котловина я наричат Перин.

Оттук, от Предел започва карстовият дял на Пирин, забележителен с резервата "Баюви дупки - Малка Джинджирица". В тази част се извисяват внушителни скалисти върхове по-високи от 2800 м. Отвесни скали и остри била ограждат обширните карстови циркуси Баюви дупки, Разложки Суходол, Каменитица и каньона на Бела река. Над реката са Жълтите скали - непристъпни може би точно, за да запазят в пукнатините си еделвайса.

Най-близкото селище до тази част на планината е Разлог. Градът е изходен пункт за карстовия дял и Пределската седловина е негово землище. Хубав път води до хижа "П. Яворов" в долината на Разложки Суходол. Името на поета е особено тачено от населението в котловината, заради участието му в националноосвободителните борби. Чудна поляна, на половин час път от хижата е и поляната, кръстена пак на него. Близо до хижата е природният феномен Стъпалата - скали подредени от невидима сила в гигантска скална стълба, вечен мерак на алпинистите.

От хижа "Яворов" до хижа "Вихрен" е най-дългият, най-трудният, но и най-привлекателният маршрут в Пирин. Цял целеничък ден е потребен за да се стигне от едната хижа на другата. Но ще трябва да се мине през прочутото Конче, да се изкачи връх "Вихрен" и чак тогава да слезе на едноименната хижа. Кончето, изпитание за истинските туристи, е дълго 1500 метра. Този скален ръб на места се стеснява до един метър. отляво са бездните на Бански Суходол, отдясно скалистите склонове, които се спускат към долината на Влахинска река. Долу някъде, под Влахински езера е село Влахи, родното място на Яне Сандански. Уверените вървят по самия ръб, за по-плахите опънато стоманено въже подсича на две-три крачки под ръба Кончето. На места железните колове, които придържат въжето леко се поклащат, колкото за покачване адреналина на тръгналите да покоряват планината. В началото на Кончето откъм Разлог има заслон. Подът му не е стъпил целият наравно. Затова пък здраво е вързан в четирите ъгъла със стоманени въжета, та при буря само да се полюшва.

Знаете ли че?

Хижа "Яворов" е построена през 1933 г. по проект на Никола Парапунов на 1760 м надморско равнище. Връх "Вихрен" е най-високият в Пирин, 2915 м и вторият в България след "Мусала". Хижа "Вихрен" е разположена на 1950 м надморска височина. От нея до Банско има хубав асфалтов път. А на половин час път е хижа "Бъндерица" на 1810 м надморска височина. Непосредствено над нея е Байкушевата мура. Този рядък екземпляр на черната мура, изключителен природен феномен е открит през 1897 г. от лесовъда К. Байкушев. С помощта на тръбна сонда "Преслер" той е изчислил, че мурата е на 1200 години. Диаметърът й е 2,35 м, обиколката 7,8 м, а височината 22 м. Тя е на над 1300 години и е единственият жив свидетел на цялата история на българската държава.Бойка Асиова (снимка автора)

форум на пътешественика
1 мнениеИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Природни - Как звездите се превърнали на еделвайс - Пирин, Планини, информация, история, култура, забележителности в Пирин, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Пирин, снимки от Пирин, туризъм в Планини, настаняване в хотели в Пирин, Планини; частни квартири в Планини.
© 2000-2020 Journey.bg. Всички права запазени.