Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер Ловешка област Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

Черни Осъм

п.к. 5620 тел.код 06962

Рожба на реката

Орела – символа на селото
Орела – символа на селото

Село Черни Осъм, едно от 22-те селища в Троянска община, е изключително живописно разположено в нейния югоизточен ъгъл, на границата между Предбалкана, от север и Стара планина, на юг, в пазвите на Национален парк “Централен Балкан”. Над селото, на територията на парка, се извисяват два от най-високите балкански исполини – връх Голям Купен (2 169 м) и връх Левски (2 166 м).

В подножието на втория от тях извира река Черни Осъм, дала своето име на първото селце по пътя си. Черни Осъм, с население около 1 000 души, отстои на 12 км асфалтов път югоизточно от общинския център Троян, с който е добре транспортно обвързан, на 48 км южно от областния център Ловеч и на 185 км североизточно от столицата София, като само 33 км го делят от първокласното шосе Варна - Велико Търново - Ябланица с продължение автомагистрала “Хемус” за София и 61 км от Подбалканската транспортна артерия чрез старопланинския проход Троян - Кърнаре.

Възникнало като колибарско селище, това типично планинско селце вече няколко века е огнище на българщината, а неговите 12 стари махалички, носещи звучните български имена Миленча, Стругът, Иваншница, Тумбевото, Бъзевото, Усойната, Кошутината, Жеравица, Стойновското, Глушка, Лешко присое, Нешковци, още пазят неповторимата атмосфера и романтика на миналото и са неделима част от обаянието на Черни Осъм. Балканджийските къщи, накацали от двете страни на река Черни Осъм и нейните притоци, започват буквално от манастирската порта и навлизайки все по-навътре в дебрите на Балкана достигат чак до входа на природния резерват “Стенето”. Преди години тук в бедни колиби са се раждали и живяли сърцати хора. Сега повечето махали нямат постоянни жители, но още носят спомена за онези дни, когато хляба е бил по-скъп от злато, а земята всичко, което са имали.

Непосредствено зад стените на Троянския манастир край буйните води на река Черни Осъм, на една скала вдясно от пътя, ще зърнете бронзовата сянка на Орела – символа на селото и вече сте в Черни Осъм. Гордост за селото е и невероятният самодеен театрален състав.

Голям хит през лятото са малките закътани плажчета и множеството речни вирчета, риболовът и рибният пикник край реката. А невероятно удоволствие е и разходката с велосипед – най-добрият начин да се опознае истински Черни Осъм и неговите околности.

Балканът е сърцето и душата на Черни Осъм! Може би това е разковничето за създаване на първото Национално училище за планински водачи “Васил Левски”, алпийски клуб “Черни Осъм”, туристически хор “Балканско ехо” – един от най-известните в България, чиято любима песен е химна на селото “Песен за Черни Осъм” и всичко това е свързано с името на Минко Занковски – майстор на спорта по алпинизъм, заклет планинар, поет и директор на училището в Черни Осъм. И това не е всичко...Марин Сираков, снимка автора

форум на пътешественика
Няма мненияИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Градове - Рожба на реката - Черни Осъм, Ловешка област, информация, история, култура, забележителности в Черни Осъм, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Черни Осъм, снимки от Черни Осъм, туризъм в Ловешка област, настаняване в хотели в Черни Осъм, Ловешка област; частни квартири в Ловешка област.
© 2000-2020 Journey.bg. Всички права запазени.