Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер Планини Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

Пирин

Пиринският регион – скритото съкровище

Живописно разположен в юзападна България, Пиринският регион съчетава приказно красиви, величествени планини и плодородни долини, древна история и живо културно наследство, митове и легенди. Тук, вековни девствени гори все още пазят уникални растителни видове, многобройни стари църкви разкриват таланта и майсторството на изкусни зографи и дърворезбари, живописни селца, сгушени в подножието на планините, съхраняват тайната на традиционните български занаяти и народни обичаи.

В Пиринския регион всеки ще открие по нещо за себе си. Рилски и Роженски манастири разказват за трагичната история на региона, бидейки векове наред люлка на българската духовност и вяра. Национален парк "Пирин", включен в Списъка на ЮНЕСКО за запазване на световно културно и природно наследство, предлага прекрасни еко пътеки и туристически маршрути за почитателите на походите в планината и чудесни, комфортни хотели за тези, които предпочитат домашния уют и топлота. Пръвържениците на зимните спортове също няма да останат разочаровани – очакват ги отлично поддържани писти и ски съоражения.

Особено впечатляващи и интересни са българските традиции. В Пиринския регион хората векове наред съхраняват богатството от народни обичаи и фолклор.

В южното подножие на гордия Пирин, сушен в гънките на Мелнишките земни пирамиди, е разположен най-малкият град в България – Мелник. На фона на красивите пясъчни образувания, в чиито пукнатини отлежава прочутото мелнишко вино, се открояват белите варосани къщички, запазени от Възрожденската епоха (XVIII–XIX век).

Живописна пътека минава покрай Мелнишките пирамиди и води към Роженски манастир - люлка на българската вяра и духовност. Манастирската църква "Рождество Богородично" впечатлява с изящния си резбован иконостас, с прекрасните витражи от XVII век и чудотворната икона на Богородица.

В западните Родопи историята е сътворила уникално съчетание на съжетелство от различни религии, традиции и бит. Духът на отминалото време все още се усеща в идиличната атмосфера на малките китни селца, сгушени в зелените хълмове.

Селцата Лещен и Ковачевица са места, където можете да се докоснете до магичното очарование на Родопите. Тук е съхранена хармонията между човека и природата. Бели къщички, приличащи на крепости със каменни основи и покриви, тесни калдъръмени улички и просторни дворове придават вълшебно обаяние на селцата. Като прибавим и тучните злени планински ливади, изпъстрени с уханни диви цветя и свежият планински въздух, Ковачевица и Лещен предлагат незабравими нови преживявания.

Разложката долина ни предлага впечатляваща гледка на високи, горди ридове, издигащи се от плодородни низини. От сърцето на долината – град Разлог - се разкрива величествена гледка на приказния Пирин и омайната Рила планина. И ако кварталът Вароша разкрива обликът на града през XIX век, то Историческият музей представя бита, традициите и обичаите от този период.

Най-впечатляващ и интересен от запазените обичаи е "Кукери". Всяка година на 1 януари млади мъже, облечени в кукерски костюми със страшни маски на главите си, танцуват обредните танци, за да прогонят злите духове и сили.

Скътано в южното подножие на Рила, село Добърско е свързано с множество митове и легенди. Една от тях гласи, че тук са се заселили ослепените войници от войската на Самуил след трагичната Беласишка битка през 1014 г. Те изкарвали прехраната си като изпълнявали героични балади в съседните села. Така се поставя началото на прочутото Дебърско музикално училище, което съществува до началото на XX век. От село Добърско започва пътят към сърцето на красивата Рила. Тук се намират и църквите "Св. Св. Тодор Тирон и Теодор Стратилат" – национален паметник на културата с изключителна художествена стойност и "Сретение Господне" – илюстрираща майсторството на Банската художествена школа.

Банско – град-музей, живописно разположен в подножието на величествения Пирин. Стари възрожденски къщи с дебели стени, скривалища и високи каменни огради, прохладни битови механи и тясни калдъръмени улички пазят духа на отмииналото време. А къщите-музеи и паметниците разказват за Паисий Хилендарски – авторът на "История Славянобългарска", за Неофит Рилски - основателят на българското светско училище, за Тома Вишанов – основателят на Банската иконописна школа, Никола Вапцаров - именит български поет. Трикорабната църква "Св. Троица" се издига над града с каменната си камбанария – символа на Банско от векове. Всичко тук е уникално – фолклорните песни и танци, народните носии и обичаи, местният говор, хуморът и прекрасната Банска кухня.

Пиринският регион – вълшебно място, където ще откриете чудно красиви пейзажи, уникална дива природа, богато културно-историческо наследство, гостоприемство и сърдечност!Василка Бумбарова
Пиринска панорама към родопските върхове Дворът на Рилския манастир

форум на пътешественика
Няма мненияИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Културно-исторически - Пиринският регион – скритото съкровище - Пирин, Планини, информация, история, култура, забележителности в Пирин, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Пирин, снимки от Пирин, туризъм в Планини, настаняване в хотели в Пирин, Планини; частни квартири в Планини.
© 2000-2020 Journey.bg. Всички права запазени.