Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер Планини Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

Балкан

Еднодневен маршрут - "Тъжа"

Пред Кадемлийско пръскало
Пред Кадемлийско пръскало
Изходен пункт - с. Тъжа

Маршрут - придвижване около 15 км с високопроходим джип 4х4 по пътя Тъжа - Русалийски проход. Няколко спирки по 15 минути на места с панорамна гледка. При водопада Кадемлийско пръскало - начало на пешеходен преход, който трае 2 часа и завършва при водопада. Почивка и обяд. Връщане обратно с автомобилите.

Обща продължителност - 6 часа.

Степен на трудност - 2 до 3.

Екипировка - дрехи и обувки за планина, непромокаеми горни дрехи, бинокли и зрителна тръба.

Брой на туристите в групата - 2-12.

Атрактивност - Маршрутът се движи по границата на резерват Джендема. Това е един от най-големите и труднодостъпни резервати в България. Дълбоките тесни каньони, шеметните пропасти и заострени скали спират дъха и внушават уважение. Наблюдение на две мечи бърлоги и няколко маркировъчни дървета. Твърде вероятно наблюдение на следи от мечка и вълк. Над 30 вида птици в това число скален орел, черен щъркел, голям ястреб, черен кълвач и др. Твърде вероятно наблюдение на ловен сокол. Водопадът Кадемлийско пръскало е един от най-красивите в парка. Лекция за НП "Централен Балкан", резерват "Соколна" и флората и фауната в тях. Лекция за мечката и вълка - биология, екология и значението им за човека.Николай Панайотов

форум на пътешественика
Няма мненияИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България През уикенда - Еднодневен маршрут - "Тъжа" - Балкан, Планини, информация, история, култура, забележителности в Балкан, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Балкан, снимки от Балкан, туризъм в Планини, настаняване в хотели в Балкан, Планини; частни квартири в Планини.
© 2000-2020 Journey.bg. Всички права запазени.