Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер Смолянска област Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

Доспат

п.к. 4831 тел.код 03045

Една приказна Коледа в прегръдките на Родопите

Живописното Триградско ждрело
Живописното Триградско ждрело

По-романтична приказка не бяхме и сънували!

Потеглихме на Коледа към Доспат. Той служеше за отправна точка, но нашата мисия беше Дъбраш - един живописен рид, по пътя за Сатовча. По пътя се запасихме с вериги, понеже изпитвах боязън по отношение на престой в планината. След Пещера мъглата се вдигна и ние напреднахме с маршрута. Все пак се притеснихме: Къде е истинската зима?

След язовир Батак пътят ставаше все по-труден и колата непрекъснато поднасяше. Рядко се разминавахме с коли по пътя. На места някои бяха спрели, за да запечатат за последно снежните мигове, преди да поемат към ниското. Навярно бяха посрещнали Бъдни вечер край камината, в някоя от малките приказни къщурки или хижички, които успявахме да различим в тази искряща белота.

Снежната пелена се простираше навсякъде и не личеше къде свършва пътя, къде започва рекичка или язовир.
Между завесата от борове, отрупани със сняг, към язовир Доспат се откриваше чудна гледка. Искаше ми се непременно да споделя тази красота с някого. Всичко изглеждаше толкова първично и неземно, че ме караше да се чувствам като къс от вечността.

Привечер пристигнахме пред хотелчето, което бяхме наели. Наоколо нямаше снежец, тъй като ненаситното слънце го беше разтопило. От тераската се откриваше цялата местност - върволица от била и върхове, но нито едно бяло петънце.

На следващия ден падна сняг...

След обилната закуска се отправихме към Ягодинската пещера. Застигна ни колона от гръцки туристи. И те искаха да се полюбуват на нашата дивна природа.

И сега не мога да си спомня, как се озовах пред пещерата. Движехме се по еднолентов лабиринт, надвиснал над Буйновската река. Мантинела липсваше и само миг невнимание би ни хвърлил в пропастта. Адреналинът ми се вдигна в момент, в който, на едно мостче, трябваше да се разминем с друга кола. Телефонът ми звънеше, но не смеех да откъсна поглед от пътя. Чудех се как местните хора са превърнали това изпитание в ежедневие.

Пещерата беше изключително красива. Тук местния пещерен клуб беше посрещнал Бъдни вечер и огромната елха привличаше погледа ни. Мраморна маса, за извършване на ритуали още до самия вход, беше доказателство, че пещерата е изкушение и за младоженци. След като я разгледахме ни обзе такова инфантилно чувство, че по детски се порадвахме на снега. Рекичката беше заскрежна, но се виждаше как под тънката ледена кора пулсира водата.

За почитателите на екстремните спортове има лифт, който не покриваше традиционните ни представи за съоръжение, на което можеш да седнеш удобно и да разглеждаш околността, а вятърът да вее косите ти. Наречен е "Лифтът на Тарзан", което подсказваше ,че ръцете ти ще бъдат заети да се придържаш към въжето, а тялото ти ще бъде обезопасено с колани, като за бънджи скок. Мразовитото време не позволяваше да се възползваме от тази атракция, защото щяхме да заприличаме на ледени висулки.

Отправихме се към Дяволското гърло. Легендата разказва, че тук е входа към ада. Тук Орфей е взел съдбоносното решение да влезе в царството на сенките, при любимата си Евридика. Вътре реката бучи и кипи, зловеща тъмнина те обгръща отвсякъде, а пътят към светлината предизвиква световъртеж. Винаги съм била авантюристично настроена и не предполагах, че изкачвайки се нагоре към изхода, ще изпитвам страх. Чувствахме се сякаш наистина сме били в отвъдното.

Триградското ждрело е много живописно. Планински зъбери предизвикват усещането, че си една прашинка. На места, като мечове, се спускат огромни ледени висулки. Търговци на мурсалски чай и ментов мед настояваха да опитаме от стоката им и си струваше. Ароматът на билки ми се стори толкова екзотичен, на белия фон.

На следващия ден ни предстоеше връщане у дома. Минахме през Широка лъка. Покарахме, за няколко часа, ски на Пампорово и се върнахме в реалността...Светла Сирачкова, Хасково
Доспат ни служеше за отправна точка, но нашата мисия беше Дъбраш - един живописен рид, по пътя за Сатовча На следващия ден падна сняг... След обилната закуска се отправихме към Ягодинската пещера И сега не мога да си спомня, как се озовах пред пещерата Движехме се по еднолентов лабиринт, надвиснал над Буйновската река Мантинела липсваше и само миг невнимание би ни хвърлил в пропастта...

форум на пътешественика
Няма мненияИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Пътеписи - Една приказна Коледа в прегръдките на Родопите - Доспат, Смолянска област, информация, история, култура, забележителности в Доспат, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Доспат, снимки от Доспат, туризъм в Смолянска област, настаняване в хотели в Доспат, Смолянска област; частни квартири в Смолянска област.
© 2000-2021 Journey.bg. Всички права запазени.