Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер Планини Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

България

Наръчник на туриста


Много хора имат желание да прекарат почивните си дни или ваканцията в планината, но често се разочароват от лошото време или причинения по някаква причина дискомфорт - било тя мускулна треска, тежка раница, студ или голяма горещина. Затова Пътешествие открива една нова рубрика с полезни съвети за начинаещи планинари. Ще се стремим да даваме изключително практически съвети, директно приложими, просто обяснени неща. Нашата цел е да ви помогнем времето прекарано в планината да бъде единствено удоволствие за вас.

Ако имате въпроси или забележки към нас, не се колебайте да ни пишете.

Да започнем с това как да се обличаме - в материалите ще прочете практически съвети за най-подходящото за планината облекло.

Едва ли могат да се изброят всички варианти и типове дрехи, но има няколко общи принципа, според които се избира облеклото за в планината.

 1. Не носи повече от необходимото - тежи! Това съвсем не значи да се пренебрегват климатичните особености и да се разчита на закаленост - точната преценка и подбор обаче ви осигуряват желания комфорт без голямо усилие.
   
 2. Дрехи за всякакво време - за слънце (например блуза с къс ръкав), за вятър (анорак), за студ (пуловер), както и всички техни комбинации.
   
 3. При обличане на всички налични дрехи едновременно трябва да можем да прекараме нощта на открито, без да рискуваме измръзване (което не значи че винаги само облеклото е достатъчно условие).
   
 4. По-добре по-голям брой разнообразни по дебелина дрехи, отколкото по-малък брой с претенции за универсална приложимост - времето в планината може да бъде страшно капризно.
   
 5. Не подценявайте планинския климат - лятото може да стане зима за секунди и обратно.
   
 6. Използвайте само естествени материи - памук и вълна (с изключение на якето и дъждобрана).
   
 7. Никакви поли, рокли и дънки, никакви токчета.


Явор Стоянов

форум на пътешественика
1 мнениеИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Пътешественик - Наръчник на туриста - Балкан, Планини, информация, история, култура, забележителности в Балкан, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Балкан, снимки от Балкан, туризъм в Планини, настаняване в хотели в Балкан, Планини; частни квартири в Планини.
© 2000-2020 Journey.bg. Всички права запазени.