Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер Софийска област Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

Самоков

п.к. 2000 тел.код 0722

Плашилата не са обредни фигури

Плашилата в народната практика не са обредни фигури, но са една страна от народното творчество, която представя многовековния художествен и практически опит на българите. Те са възникнали спонтанно в народната въображение, породени от необходимостта да служат като пазители на земеделските култури - бостани, градини, семена и др. Те са правени от природни материали, най-често метли, тикви, слънчогледови стебла, кълчища, житни класове, царевична шума, семена. В народният опит се срещат и градински плашила от керамика. Такава керамична кукла, висока 60-70 см се съхранява в Самоковския етнографски музей. В нея се запалва огън и димейки, тя дава признак на живот и отлично пропъжда неканените "гости".

Този род народно творчество е една забавна художествена работа и представлява особен интерес за децата. Първичността на образа и неговата функция извикват в детското въображение представи за митични, иносказателни същества и създават особено приказно настроение.Христо Йотовски
Култово плашило от слама с пендари и торбичка за голям берекет Обредно плашило с мартеница да пази реколтата от болести и мана Бостански плашила от тиква и царевична шума Градински плашила от кратуна и слама

форум на пътешественика
Няма мненияИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Обичаи - Плашилата не са обредни фигури - Самоков, Софийска област, информация, история, култура, забележителности в Самоков, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Самоков, снимки от Самоков, туризъм в Софийска област, настаняване в хотели в Самоков, Софийска област; частни квартири в Софийска област.
© 2000-2020 Journey.bg. Всички права запазени.