Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер Софийска област Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

Петърч

п.к. 2234 тел.код 07116

Село Петърч - столица на зелето


Село Смилян се слави с едрия боб, Самоков - с вкусните картофи, но в Европа има само една столица на зелето. Тя се намира на 22 километра от София. И като всяка световна столица тя също има свой празник. Това е денят на зелето - 14 ноември, когато там се приготвят десетки ястия и дори скулптури от вкусния зеленчук.

Хората от селото казват, че той е екологично чист и е много вкусен зеленчук. В зелето има повече витамин С, отколкото в цитрусовите плодове. То се препоръчва като диетична храна, но само, ако не страдате от стомашни заболявания.

През ноември е моментът да сложите зелето в бидоните, за да може на Коледа да имате подходяща гарнитура, салата или да приготвите руло със зеле.

В Петърч знаят повече от сто рецепти за ястия със зеле - зеле с месо, баница със зеле - зелник, ориз със зеле...Борислав Лазаров
На първият празник, през 2009 г., І място в категорията „Най-оригинално ястие от зеле", спечели Лида Борисова, която представи цели 6 ястия, най-интересно от които беше агне, изработено от бяло зеле Най-голямият зелник в България беше показан на празника на зелето в село Петърч

форум на пътешественика
Няма мненияИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Празници - Село Петърч - столица на зелето - Петърч, Софийска област, информация, история, култура, забележителности в Петърч, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Петърч, снимки от Петърч, туризъм в Софийска област, настаняване в хотели в Петърч, Софийска област; частни квартири в Софийска област.
© 2000-2020 Journey.bg. Всички права запазени.