Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер Планини Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

Пирин

Пирин - легенда и реалност

снимка: Бойка Асьова
снимка: Бойка Асьова
Един чобанин от село Кремен разправя, че когато още не сме били християни, тукашните хора вярвали в бог Перун. Той живеел по нашата планина с невестата си. Тя се казвала Ехо, а Перуника била сестрата на Перун. Белела платно за одеждите на брат си и снаха си в голямото езеро и го простирала на ей този връх. Оттогава той носи името Момин връх. На нея е кръстено и цветето перуника, що расте и по гората, и по селските дворове и гробища.

Княз Борис бил покръстил вече народа си по царството българско, та тогава един поп от Разложката котловина решил да изгони бог Перун. Тръгнал негова милост да го търси, минал през село Обидим, овчари му казали, че го видели онзи ден да стои на връх Джано. Посочили му пътя, рекли му, че ако хване по река Ретиже, тя ще го изведе на едно голямо езеро.

Като се катерил цял ден покрай реката, попът наистина стигнал до посоченото му от обидимци езеро. Ама кой е Джано, как да познае измежду всички върхове този, където божем било седалището на бог Перун?! Отецът взел да се кръсти, да отправя молитви към своя си бог да му помогне да намери свърталището на Перун. И знаеш ли какво е останало от попа? - дяволито попита чобанинът. - Калимявката му. - И посочи в средата на езерото островчето.

Значи бог Перун според моя разказвач се бил разлютил, разфучал се, метнал светиня му в езерото и над водата останала да плува само шапката му. Оттогава се нарича Попово езеро или, както турците го зовали, Папазгьол.

Ако искате сами да видите как се е вкаменила попската калимавка, това е най-лесно. Отивате с автобус през Предел до село Добринище, а може и с романтичното влакче по теснолинейката, известно с това, че минава през най-високата гара в България - Аврамови колиби.

От Добринище до хижа "Гоце Делчев" може и пеша да се стигне, на автостоп, ако е късмет. Оттам то хижа "Безбог" върлото нанагорнище се спестява с лифт. Струва 1,50 лв. в едната посока. Не винаги може да ви огрее. Няма ли достатъчно хора, не го пускат. Със сигурност се движи в събота и неделя. Времето до последния курс на лифта в 16,00 ч стига, за да се отиде до Попово езеро и се хване обратно за хижа "Гоце Делчев". Остава време за една закуска около езерото, ако не цялото, то поне донякъде да заобиколите по брега му и се порадвате на околните върхове - Джано, Дженгал, Сиврия. Струва си да се изкачите поне на Джано, откъдето ще видите Кременските, Самодивските и Аргирово езера, ще се порадвате на чудните извивки на Ретиже. Но затова ви трябва цял ден и вечерта да преспите на хижа "Безбог". Само срещу три лева. Ако не искате да се върнете по обратния път, може на другата сутрин да прехвърлите през Дженгалска порта и се спуснете към Валявишки езера. Оттам поемате все по река Демяница, чак до Банско. Е, малко е зорно. Но си струва.

В село Добринище има лековити минерални извори и добри частни хотели, където освен да се преспи може да се опитат и типичните местни ястия;

Знаете ли че?

    Хижа "Гоце Делчев" - 1600 м н.в. Хижа "Безбог", най-голямата и най-високо разположената хижа в Пирин - 2236 м н.в. Попово езеро, най-голямото в Пирин, площта му е 125 дка и е дълбоко 30 м., дава началото на река Ретиже.


Бойка Асиова

форум на пътешественика
Няма мненияИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Легенди - Пирин - легенда и реалност - Пирин, Планини, информация, история, култура, забележителности в Пирин, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Пирин, снимки от Пирин, туризъм в Планини, настаняване в хотели в Пирин, Планини; частни квартири в Планини.
© 2000-2020 Journey.bg. Всички права запазени.