Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер Пловдивска област Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

Старосел

п.к. 4175 тел.код 03176

Гарванов камък

връх Гарванов камък
връх Гарванов камък

Връх Гарванов камък се намира западно от известното със своите археологически открития село Старосел - Пловдивски окръг. Под два съседни близки върха се намират светилището и Гарванов камък, който определено има пряка връзка със светилището. Около светилището са открити много керамични предмети. По косвени данни изглежда разкопките са спряни по неизвестни причини, докато за връх Гарванов камък даже не са започвали такива.

Историята за него е пълна с доста смущаващи факти. По думи на местни хора преди 1990 г. артилеристи са ползвали за мишена този връх и са го сринали, като са стреляли от полигон в близост до язовира. След непосредствен оглед на място стигнах до извода, че историята с артилерийския обстрел е доста съмнителна. Поради наличието в непосредствена близост на села не е възможно да се правят подобни военни учения. На самият връх няма следи от артилерийски взривове, но има следи от разрушителна работа. Предполагам, че е имало един единствен взрив, в началото на 80-те години на XX в., като съзнателно е пуснат слух за артилерийска мишена.Боян Лозанов, снимки автора
Гарванов камък - тракийско светилище, за което се мълчи Връх Гарванов камък се намира западно от известното със своите археологически открития пловдивско село Старосел

форум на пътешественика
Няма мненияИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Върхове - Гарванов камък - Старосел, Пловдивска област, информация, история, култура, забележителности в Старосел, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Старосел, снимки от Старосел, туризъм в Пловдивска област, настаняване в хотели в Старосел, Пловдивска област; частни квартири в Пловдивска област.
© 2000-2019 Journey.bg. Всички права запазени.