Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер Ловешка област Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

Летница

п.к. 5570 тел.код 06941

Крушунски водопади


На северния край на Деветашкото плато - 34 км източно от Ловеч, 8 км югозападно от гр. Летница и южно от село Крушуна се намират Крушунските водопади (Маарата) – най-голямата в страната водна травертинова каскада с много прагове, басейнчета и богати растителни и животински видове. В местността има много пещери, една от които е Бонинската пещера с най-дългото подземно езеро у нас.

Крушунските водопади - Маарата са обявени за природна забележителност в Д.В. бр. 105/1995 г., с цел опазване на характерни геоморфоложки образования, животни и растителност с площ от 5,7 хектара.

Районът е с богата история. През V век п.н.е. е населяван от тракийското племе Усдикензи. Тук е намерено едно от най-ценните съкровища от това време – Летнишкото. За римския период свидетелстват останки от крепост, южно от селото. През средновековието районът е бил философски център на скални монаси – исихасти.

В местността са изградени много екопътеки, които ви водят до забележителностите, докато се разхождате сред прохладата на гората. Озовавате се в приказен свят от рекички, езерца и водоскоци оставящи приятен спомен.


В района има няколко еко пътеки Маарата е най-голямата в страната водна травертинова каскада, с много прагове Крушунските водопади са обявени за природна забележителност

форум на пътешественика
7 мненияИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Водопади - Крушунски водопади - Летница, Ловешка област, информация, история, култура, забележителности в Летница, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Летница, снимки от Летница, туризъм в Ловешка област, настаняване в хотели в Летница, Ловешка област; частни квартири в Ловешка област.
© 2000-2020 Journey.bg. Всички права запазени.