Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер Благоевградска област Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

Добринище

п.к. 2777 тел.код 07447

Курортът на възклицанията

"Добри неща, добри неща...", цъкали с език, омаяни от пейзажа, от изворите и от чистия въздух първите заселници на една местност от южния скат на Пирин планина. Повтаряното постоянно възклицание дало името на Добринище. А добрите неща сложили основата за развитието на туризма в селището. Предимствата на курорта са безспорни. Планината над селото е по-достъпна, отколкото в общинския център Банско, теренът не е така алпийски. А лековитите извори привличат мало и голямо. Най-известен от тях е Сребърният, богат на сребърни йони и на история. Някога в него се къпели с часове римляните, които живеели по тези места.

Такова съчетание на ски и минерална вода няма никъде в България, хвалят се местните жители. Затова и са вдигнати десетки почивни станции, туристически хижи, построен е най-дългият лифт от 3,7 км и най-дългата ски писта, която е над 4 км. Преди време тук са идвали на сезон по 3-4 хиляди туристи от страната и чужбина. Хората зимата се спускали по белите писти, а през лятото се излягали на минералния плаж.

Днес броят на почивните бази не е толкова голям. Хижите над селото - Без Бог и Гоце Делчев, обаче рядко остават празни. Пълни са и построените в последните години частни хотели. Цените на нощувките са символични. Между 6 и 10 лева струва леглото на вечер, където и да отседнете.

Хиляди пристигат в Добринище, за да се топнат в лековитите извори или да избягат от лятната жега в прохладните гори на Пирин. В балнеолечебниците водното удоволствие струва едва 50 стотинки, а пенсионерите и учениците се къпят срещу 20 ст. Водата цери почти всичко. Заболявания на нервната система, на кожата, на ставите и костите, на бъбреците и черния дроб, на жлъчката и стомаха. Тя е изследвана от специалисти и свойствата й са доказани.Владимир Симеонов
Много туристи от Банско идват да хапнат и пийнат евтините кръчми на Добринище

форум на пътешественика
Няма мненияИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Балнео - Курортът на възклицанията - Добринище, Благоевградска област, информация, история, култура, забележителности в Добринище, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Добринище, снимки от Добринище, туризъм в Благоевградска област, настаняване в хотели в Добринище, Благоевградска област; частни квартири в Благоевградска област.
© 2000-2020 Journey.bg. Всички права запазени.