Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер Софийска област Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

България

Градския бит в Етрополе

Конакът - строен през 1853-1870 г. от етрополските майстори Дено и Цветко в типично възрожденски архитектурен стил. В тази сграда се помещавал Меджлисът (местният Общински съвет), по-късно тук е общинското управление, а сега – Историческият музей.

Етрополски манастир “Св.Троица” - основан през 1158 г.

Часовниковата кула е изградена през 1710 г. Първоначално е строена като наблюдателница и отбранителна кула. Иззидана е от речен камък. Общата и височина е 20 м. Преустроена е в часовникова кула през 1821 г. Часовникът, изработен от майстор Дидо, работи до днес.

Арнаудовата къща - двуетажна къща с широк чардак и издаден към двора кьошк. Сградата е архитектурен паметник на културата от средата на XIX в. На втория етаж е уредена експозиция на Историческия музей - възстановка на градския бит в Етрополе от XIX в. На първия етаж се помещава Клубът на дейците на културата.

Църква “Св. Архангел Михаил” - споменава се още през XVII в. В днешния си вид датира от 1837 г. Построена е от майсторите Христо от Охрид и Христо от Етрополе. Красиво изработени са олтарната врата - така наречените Царски двери, и Владишкият трон.Панчо Футеков
Конакът, строен през 1853-1870 г., днес е Исторически музей

форум на пътешественика
Няма мненияИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Културно-исторически - Градския бит в Етрополе - Етрополе, Софийска област, информация, история, култура, забележителности в Етрополе, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Етрополе, снимки от Етрополе, туризъм в Софийска област, настаняване в хотели в Етрополе, Софийска област; частни квартири в Софийска област.
© 2000-2020 Journey.bg. Всички права запазени.