Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер Софийска област Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

България

Вратата на Рила

В пазвата на Рила планина времето и природата са съхранили една чудотворна сила - Народните художествени занаяти
В пазвата на Рила планина времето и природата са съхранили една чудотворна сила - Народните художествени занаяти

Вратата на Рила – така наричат Самоков пристигащите тук, за да се докоснат до онова живително късче, което щедро е дарено от Майката Природа на самоковци. А мястото наистина е вълшебно!

Една полегнала котловина, росена от множество потоци, задържа в пазви слънцето, сякаш че го притежава. И то и се подчинява. Огрява величествени върхове, стопля меки поляни, пуска слънчеви зайчета в пенливи планински потоци и изпълва въздуха с живителна свежест. Тук животът тече по-леко, хората остават дълго, дълго млади, а когато остареят са щастливи, че ще останат на това място за винаги.

На 60 км южно от София край р. Искър и притока и р. Бистрица в Самоковската котловина, на надморска височина около 900 м. е разположен гр. Самоков. Самоковската е междупланинска котловина, оградена от Рила, Шипочанския рид на Ихтиманска Средна гора, Плана, Витоша и Верила.

Самоковската котловина била обитавана още от праисторически времена, от когато са открити селища край Белчин баня, Горни Пасарел и на други места. По поречието на р. Палакария са останали значителни следи от траките, а археологическите находки, открити край с. Поповяне, свидетелстват за висока материална и духовна култура на населението от този край през късната античност (III-IV в.).форум на пътешественика
2 мненияИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Градове - Вратата на Рила - Самоков, Софийска област, информация, история, култура, забележителности в Самоков, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Самоков, снимки от Самоков, туризъм в Софийска област, настаняване в хотели в Самоков, Софийска област; частни квартири в Софийска област.
© 2000-2018 Journey.bg. Всички права запазени.