Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер Софийска област Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

България

Самоковски зелник

Продукти:
2 яйца; 750 гр. бяло брашно; 1 щипка сол; 1 чаена чаша хладка вода; 1 чаена чаша олио
Зелена плънка:
5 стръка праз лук; 250 гр. сирене; 5 яйца; 500 гр. кисело мляко; 1/2 пакетче масло
Плънка за крашника:
2 яйца разбити със 150 гр. сирене

Замесва се меко тесто, разделя се на 8 топчета и се разточват малки кори (20 см. в диаметър). Намазват се с олио и се слепват две по две (гюзлеме). Гюзлеметата се разточват на големи кори (по големи от тавата в която ще се пече). Разстилат се върху бели покривки за да изсъхнат малко(да грахнат).

Докато изсъхнат корите се прави зелената плънка. Лукът се нарязва 1 см. и се задушава на слаб огън с малко вода (1 чаша за кафе). След 4-5 мин. се изцежда водата, чукат се 5-те яйца и се добавят натрошеното сирене, киселото мляко, 1-2 суп. лъжици брашно и 1/2 пак. масло.

Върху тавата се редят 3 кори, като между тях се ръси олио. В средата се изсипва плънката и всичко се покрива с последната кора. Върху краищата на корите, които излизат от тавата се ръси с олио и с плънката за крашника. Корите се завиват по края на тавата на крашник. Намазва се целия зелник с олио, а върху зелената плънка и с 2-3 суп. лъжици кисело мляко.

Пече се в умерена фурна.

Искате да го опитате?
Ще ви го приготвят с любов в 
хотел-ресторант Зодиак Самоков!форум на пътешественика
Няма мненияИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Кухня - Самоковски зелник - Самоков, Софийска област, информация, история, култура, забележителности в Самоков, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Самоков, снимки от Самоков, туризъм в Софийска област, настаняване в хотели в Самоков, Софийска област; частни квартири в Софийска област.
© 2000-2018 Journey.bg. Всички права запазени.