Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер Кюстендилска област Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

България

Бобошевски манастир Свети Димитър

(наричан още - Руенски манастир)

Местност, отстояние и посока от населено място: манастирът е на източния склон на връх Бобошевски Руен (1134 м н.в.) във Влахина планина, на около 3 км северозападно от Бобошево.

Историческо развитие и сегашно състояние: основан е през ІХ в. и е един от най-старите български манастири. Разрушен е при падането на България под турско робство, а е възобновен през ХV в. (1488 г.). Понастоящем е изоставен.

Описание, архитектурни и културно-исторически ценности: представлява комплекс от черква и жилищни сгради от ХІХ в. на около 500 м североизточно от нея.
Манастирската черква, с размери 12х6 м, е каменна, еднокорабна, с притвор и частично вкопана в земята сграда, на която притворът е построен през 1864 г. Запазени са ценни стенописи от 1488 г.
През ХV-ХVІІІ в. манастирът е важно книжовно средище, като към него е функционирало килийно училище. В житието на Св. Иван Рилски (написано от Св. Патриарх Евтимий) се споменава, че рилският светец е бил монах в манастира. Той е живял и в разположената над родното му с. Скрино пещера, намираща се на около 4 км северозападно от манастира.

Обявен е за паметник на културата.Красимир Новаков

форум на пътешественика
10 мненияИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Манастири - Бобошевски манастир Свети Димитър - Бобошево, Кюстендилска област, информация, история, култура, забележителности в Бобошево, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Бобошево, снимки от Бобошево, туризъм в Кюстендилска област, настаняване в хотели в Бобошево, Кюстендилска област; частни квартири в Кюстендилска област.
© 2000-2020 Journey.bg. Всички права запазени.