Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер Планини Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

България

Глоговишки манастир Свети Николай

Местност, отстояние и посока от населено място: намира се в местността Бранище, в северното подножие на Ерулска планина, на около 3 км южно от село Глоговица.

Историческо развитие и сегашно състояние: основан е едва в средата на ХІХ в. (1865 г.), а понастоящем черквата и жилищната му сграда са в развалини.

Описание, архитектурни и културно-исторически ценности: черквата, с размери13,80х5,60 м, е еднокорабна и едноапсидна сграда, като от външната страна на апсидата й е вградено парче от антична елипсовидна колона.Красимир Новаков

форум на пътешественика
Няма мненияИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Манастири - Глоговишки манастир Свети Николай - Ерулска, Планини, информация, история, култура, забележителности в Ерулска, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Ерулска, снимки от Ерулска, туризъм в Планини, настаняване в хотели в Ерулска, Планини; частни квартири в Планини.
© 2000-2019 Journey.bg. Всички права запазени.