Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер Пернишка област Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

България

Билински манастир Свети Архангел Михаил

Разположен е в подножието на рида Црънча от Завалска планина, на километър североизточно от село Билинци и на 8 км северозападно от Брезник.

Манастирът е основан през ХVІ в., а е възобновен през ХІХ в. (1855 г.). Понастоящем е периодично действащ.

Представлява комплекс от черква и изоставени жилищни и стопански сгради.
Черквата, с размери 13,20 х 3,90 х 4,25 м, е еднокорабна, едноапсидна, безкуполна с притвор, слят с централната част и с един вход – от север. Запазени са ценни стенописи от ХVІІ в.
През ХVІІ и ХVІІІ в. манастирът има голямо културно влияние и връзки с руски и атонски манастири, а в края на ХVІІІ в. в него е открито килийно училище.

Манастирът е обявен за паметник на културата.Стефан Димитров <stefandimi@mail.bg>

форум на пътешественика
4 мненияИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Манастири - Билински манастир Свети Архангел Михаил - Брезник, Пернишка област, информация, история, култура, забележителности в Брезник, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Брезник, снимки от Брезник, туризъм в Пернишка област, настаняване в хотели в Брезник, Пернишка област; частни квартири в Пернишка област.
© 2000-2020 Journey.bg. Всички права запазени.