Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер Благоевградска област Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

България

Роженски манастир "Рождество Богородично"

Роженският манастир e разположен в Пирин планина, на около километър югозападно от село Рожен и на около 2,5 км североизточно от Мелник.

Основан е през ХІІІ в. (1220 г.) от деспот Алекси Слав, а е възобновен през 1597 г. По време на турското робство манастирът е под гръцко влияние, като е превърнат в метох на Иверския светогорски манастир. От 1912 г. Роженският манастир отново става български, но спорът за собствеността е разрешен окончателно през 1921 г. от арбитражния съд в Хага в полза на България. Понастоящем е постоянно действащ.

Манастирският комплекс се състои от черква, параклис-костница, жилищни и стопански сгради. Роженският манастир е един от големите манастири в България.
Манастирският двор е във формата на неправилен шестоъгълник и е ограден от жилищни постройки (построени през ХVІІІ в.) от пет страни и с висок зид от шестата.
Манастирската черква, с размери 22 х 10 м, е построена през ХVІ в., а през 1600 г. е пристроен притворът и. Представлява трикорабен, триапсиден, безкуполен храм, с двуделен притвор и с открити галерии от юг и запад. Северният дял на притвора е оформен като параклис, посветен на Св. Св. Козма и Дамян и в него е забележителният с реализма си ктиторски портрет на Мелания монахиня (1732 г.). В черквата са запазени стенописи от 1597, 1611, 1715 и 1732 г., като преобладаващ дял имат последните, както и стъклописи от 1715 г.

Забележителни с високата си художествена стойност са дърворезбованите иконостаси и иконостасните икони.

До манастира е двуетажният параклис-костница "Рождество на Св. Йоан Кръстител" с апсида в самата източна стена, построен през 1597 г., а стенописан през 1662 г. На около 200 м източно е черквата "Св. Св. Кирил и Методий", построена през 1914 г., за да обслужва българите, които гърците не пускали в манастира. Инициативата за построяването и е на легендарния български воевода Яне Сандански, който след убийството му е погребан пред черковната апсида.

Край манастира се намират прочутите Мелнишки земни пирамиди.

Роженският манастир е обявен за паметник на културата.Стефан Димитров <stefandimi@mail.bg>
Роженски манастир "Рождество Богородично" Панорама на манастирския двор Мелнишки релеф при Роженския манастир

форум на пътешественика
1 мнениеИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Манастири - Роженски манастир "Рождество Богородично" - Рожен, Благоевградска област, информация, история, култура, забележителности в Рожен, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Рожен, снимки от Рожен, туризъм в Благоевградска област, настаняване в хотели в Рожен, Благоевградска област; частни квартири в Благоевградска област.
© 2000-2019 Journey.bg. Всички права запазени.