Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер Благоевградска област Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

Рожен

п.к. 2820 тел.код 07437

Роженски манастир "Рождество Богородично"

Роженският манастир e разположен в Пирин планина, на около километър югозападно от село Рожен и на около 2,5 км североизточно от Мелник.

Основан е през ХІІІ в. (1220 г.) от деспот Алекси Слав, а е възобновен през 1597 г. По време на турското робство манастирът е под гръцко влияние, като е превърнат в метох на Иверския светогорски манастир. От 1912 г. Роженският манастир отново става български, но спорът за собствеността е разрешен окончателно през 1921 г. от арбитражния съд в Хага в полза на България. Понастоящем е постоянно действащ.

Манастирският комплекс се състои от черква, параклис-костница, жилищни и стопански сгради. Роженският манастир е един от големите манастири в България.
Манастирският двор е във формата на неправилен шестоъгълник и е ограден от жилищни постройки (построени през ХVІІІ в.) от пет страни и с висок зид от шестата.
Манастирската черква, с размери 22 х 10 м, е построена през ХVІ в., а през 1600 г. е пристроен притворът и. Представлява трикорабен, триапсиден, безкуполен храм, с двуделен притвор и с открити галерии от юг и запад. Северният дял на притвора е оформен като параклис, посветен на Св. Св. Козма и Дамян и в него е забележителният с реализма си ктиторски портрет на Мелания монахиня (1732 г.). В черквата са запазени стенописи от 1597, 1611, 1715 и 1732 г., като преобладаващ дял имат последните, както и стъклописи от 1715 г.

Забележителни с високата си художествена стойност са дърворезбованите иконостаси и иконостасните икони.

До манастира е двуетажният параклис-костница "Рождество на Св. Йоан Кръстител" с апсида в самата източна стена, построен през 1597 г., а стенописан през 1662 г. На около 200 м източно е черквата "Св. Св. Кирил и Методий", построена през 1914 г., за да обслужва българите, които гърците не пускали в манастира. Инициативата за построяването и е на легендарния български воевода Яне Сандански, който след убийството му е погребан пред черковната апсида.

Край манастира се намират прочутите Мелнишки земни пирамиди.

Роженският манастир е обявен за паметник на културата.Стефан Димитров <stefandimi@mail.bg>
Роженски манастир "Рождество Богородично" Панорама на манастирския двор Мелнишки релеф при Роженския манастир

форум на пътешественика
1 мнениеИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Манастири - Роженски манастир "Рождество Богородично" - Рожен, Благоевградска област, информация, история, култура, забележителности в Рожен, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Рожен, снимки от Рожен, туризъм в Благоевградска област, настаняване в хотели в Рожен, Благоевградска област; частни квартири в Благоевградска област.
© 2000-2019 Journey.bg. Всички права запазени.