Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер Планини Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

България

Белочерковски манастир Св. Св. Петър и Павел

Намира се в летовище Бяла черква в Белочерковския рид на дела Чернатица на Западните Родопи, на около 25 км югозападно от Пловдив. Построен е на около 1650 м н.в. и е най-високо разположеният манастир в България.

Манастирът е основан през ХІ в. и е бил посветен на “Св. св. Козма и Дамян”. Разрушен е от турците по време на помохамеданчването на чепинските българи през ХVІІ в. Възобновен е през ХІХ в. (1883 г.), когато на манастира е дадено името “Св. св. Петър и Павел”. Понастоящем манастирът е постоянно действащ. През зимата на 2002 г. жилищните сгради изгарят при стихиен пожар.

Представлява комплекс от черква, жилищни и стопански сгради.
Черквата е еднокорабна, едноапсидна, кръстовидна, без купол, с две конхи и е построена върху основите на старата черква, част от апсидата на която е запазена и до днес. Храмът е изцяло от бял ломен камък, давайки името на околната местност – Бяла черква.

Манастирът е обявен за паметник на културата.Стефан Димитров <stefandimi@mail.bg>

форум на пътешественика
Няма мненияИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Манастири - Белочерковски манастир Св. Св. Петър и Павел - Родопи, Планини, информация, история, култура, забележителности в Родопи, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Родопи, снимки от Родопи, туризъм в Планини, настаняване в хотели в Родопи, Планини; частни квартири в Планини.
© 2000-2019 Journey.bg. Всички права запазени.