Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер Хасковска област Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

България

Мулдавски манастир Света Петка

Разположен е в дела Добростан на Западните Родопи, на около 2,5 км югозападно от с. Мулдава и на около 4 км югоизточно от Асеновград. Основан е по време на Втората българска държава, а през турското робство на три пъти е разрушаван, а след това възстановяван, като последно е възобновен през ХІХ в. (1836 г.). Понастоящем е постоянно действащ.

Представлява комплекс от черква, аязмен параклис “Св. Св. Козма и Дамян”, жилищни и стопански сгради. Обособени са два двора – молитвено-поклоннически и стопански, отделени с висок зид.

Черквата е голяма трикорабна безкуполна псевдобазилика с вътрешен и открит притвор, като в югозападния ъгъл на последния се извисява камбанария. През 1946 г. черквата се срутва, а през 1951 г. е възобновена. В оцелелия открит притвор са запазени ценни стенописи, като изображенията на Св. Св. Кирил и Методий от двете страни на южния вход имат висока художествена стойност и важно историческо значение. Жилищните сгради са двуетажни и имат внушителен вид. До черквата е манастирския кладенец, който и до днес се използва като водоизточник.

Манастирът е известно книжовно средище през Възраждането. Свързан е с националноосвободителните борби на българския народ и е посещаван от Васил Левски, чието скривалище е запазено.

Манастирът е обявен за паметник на културата.Стефан Димитров

форум на пътешественика
Няма мненияИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Манастири - Мулдавски манастир Света Петка - Ивайловград, Хасковска област, информация, история, култура, забележителности в Ивайловград, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Ивайловград, снимки от Ивайловград, туризъм в Хасковска област, настаняване в хотели в Ивайловград, Хасковска област; частни квартири в Хасковска област.
© 2000-2020 Journey.bg. Всички права запазени.