Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер Пернишка област Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

България

Пещерски манастир Свети Николай

(наричан още Оряховски манастир и Мрачки манастир)

Местност, отстояние и посока от населено място: манастирът е разположен край буен карстов извор в планина Рудини, на около 2 км североизточно от с. Пещера и на 5 км североизточно от град Земен.

Историческо развитие и сегашно състояние: основан е през ХІІІ–ХІV в., като през 1347 г. цар Иван-Александър щедро дарява манастира с имоти и му дава ред привилегии с Мрачката грамота, съхранявана днес в Хилендарския манастир в Света гора. По време на турското робство запустява. Възобновен е в средата на ХІХ в. (1842 г.), а по време на Руско-турската освободителна война е опожарен. Възобновен е след Освобождението. Понастоящем е изоставен.

Описание, архитектурни и културно-исторически ценности: представлява комплекс от черква, аязмен параклис “Св. Николай”, жилищни и стопански сгради.
Черквата, с размери 22 х 8 м, е еднокорабна, едноапсидна, с един купол върху висок осемстенен барабан, с две конхи и открит притвор и е построена на два етапа: първоначално през ХІV в. е построена малка еднокуполна триконхална черква, а през 1897 г. към нея е пристроен нов наос, като старият храм е започнал да служи като олтар. Запазени са стенописни фрагменти от ХІV в.
Между с. Пещера и манастира се намира красив травертинов водопад.

Манастирът е обявен за паметник на културата.Красимир Новаков

форум на пътешественика
Няма мненияИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Манастири - Пещерски манастир Свети Николай - Земен, Пернишка област, информация, история, култура, забележителности в Земен, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Земен, снимки от Земен, туризъм в Пернишка област, настаняване в хотели в Земен, Пернишка област; частни квартири в Пернишка област.
© 2000-2019 Journey.bg. Всички права запазени.