Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер София град Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

България

Германски манастир Свети Иван Рилски

Местност, отстояние и посока от населено място: манастирът е в западното подножие на Лозенска планина от Ихтиманска Средна гора, на около 5 км южно от София и 3 км югоизточно от с. Герман.

Историческо развитие и сегашно състояние: манастирът е основан през Х в. и е най-старият от манастирската група “Софийска Мала Света гора”, както и един от най-старите български манастири. Многократно е бил опустошаван по време на турското робство и отново възобновяван. От ХVІІ в. в манастира се развива активна книжовна дейност, свидетелство за което е запазеният в Народната библиотека “Св. св. Кирил и Методий” известен Гéрмански сборник от граматик Никола. В началото на ХІХ в. манастирът е отново възобновен и сега е постоянно действащ. Метох е на българския Зографски манастир “Св. Георги” в Света гора.

Описание, архитектурни и културно-исторически ценности: представлява комплекс от еднокорабна, едноапсидна, безкуполна, с притвор черква, построена през 1886 г. върху основите на стария храм, жилищни и стопански сгради. Черквата притежава ценни иконостасни икони, рисувани от Иван Доспевски. Стенописите в притвора са по-късни и са дело на ученици на проф. Любен Прашков.
В двора на манастира са посадени секвои от княз Фердинанд и цар Борис ІІІ, които са ктитори на манастира. СИ от манастира се намират останките от Германското градище.

Обявен е за паметник на културата.Красимир Новаков

форум на пътешественика
Няма мненияИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Манастири - Германски манастир Свети Иван Рилски - София, София град, информация, история, култура, забележителности в София, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в София, снимки от София, туризъм в София град, настаняване в хотели в София, София град; частни квартири в София град.
© 2000-2019 Journey.bg. Всички права запазени.