Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер Врачанска област Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

България

Бистрецки манастир Свети Иван Рилски

(наричан още "Свети Иван Касинец" и "Свети Йоан Пусти")

Местност, отстояние и посока от населено място: разположен е в местността Касината на травертинова площадка под величествен скален венец във Врачанска планина от Западна Стара планина, на 6 км западно от Враца, в землището на кв. Бистрец.

Историческо развитие и сегашно състояние: основан е през ХVІ в. с патрон Св. Йоан Богослов и е възобновен през ХІХ в. (1867 г.). През 1894-1928 г. е напуснат от монасите и оттогава се нарича “Пусти”, а през 1928 г. е осветен с ново име – “Св. Иван Рилски”. Понастоящем е изоставен.

Описание, архитектурни и културно-исторически ценности: представлява комплекс от разграбена от иманяри черква и полуразрушени жилищни сгради.
Манастирската черква, с размери 11,50 х 7,50 м, е построена през ХVІ в. и е еднокорабна, триапсидна, с купол върху висок цилиндричен барабан като е подпряна с по три контрафорса от северната и южната страна. Запазени са следи от два слоя стенописи – от ХVІ в. и от 1867 г. – варварски поругани от иманяри. В основата на скалния венец се намира плитка пещера, от която блика карстов извор, а по свода й са запазени останки от стенописи от 1540 г. Високо в същия скален венец има втора пещера – “Постницата”, която е трудно достъпна и в която според легенда е живял Св. Иван Рилски. През ХІХ в. в манастира е съществувала щампарница за гравюри върху мед.
От манастирската тераса водата на карстовия извор образува красив травертинов водопад.

Манастирът е обявен за паметник на културата.Красимир Новаков

форум на пътешественика
Няма мненияИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Манастири - Бистрецки манастир Свети Иван Рилски - Враца, Врачанска област, информация, история, култура, забележителности в Враца, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Враца, снимки от Враца, туризъм в Врачанска област, настаняване в хотели в Враца, Врачанска област; частни квартири в Врачанска област.
© 2000-2020 Journey.bg. Всички права запазени.