Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер Пловдивска област Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

България

Сопотски манастир Въведение Богородично

Девическият метох, 1665 г.
Девическият метох, 1665 г.

(наричан още Метоха)

Местност, отстояние и посока от населено място: Девическият метох се намира на 150 м северно от центъра на града.

Историческо развитие и сегашно състояние: през XV век на мястото на малката църква "Св. Въведение Богородично" е съществувал параклис. Саомият манастир е основан през ХVІІ в. (1665 г.), когато около построения през ХV в. параклис били изградени жилищни сгради. Опожарен е през 1877 г., като оцеляват черквата, скривалището на В. Левски, чешмата (1852 г.), част от килиите и старата лозница, мълчалив свидетел на опожаряването на град Сопот през 1877 година. Последната е на възраст над 350 г. и се счита за една от най-старите в България. Възобновен е след Освобождението. Понастоящем е постоянно действащ.

Описание, архитектурни и културно-исторически ценности: представлява комплекс от построената през ХV в. еднокорабната, безапсидна и безкуполна манастирска черква, с размери 13 х 6 м, жилищни и стопански сгради. Манастирът все още чува стъпките на синеокия Апостол на Свободата Васил Левски, който често намира убежище тук.

В южната килия на втория етаж на манастира се е помещавало основното училище, в което е учила изтъкнатата Възрожденска учителка Неделя Петкова. На първия етаж на манастира се е намирала килията на игуменката Христина. Там също е бил и входът на скривалището, в което тази родолюбива Българка е укривала Васил Левски. Това отлично убежище на Апостола е свързано с неговата революционна дейност през периода 1869-1872. От тук Левски изпраща и получава голяма част от своята кореспонденция. През 1877 година манастирът е опожарен от турците, а игуменката Христина жестоко убита. Днес нейният гроб се намира до южната стена на манастирската църква. Църквата “Свети Петър и Павел” се намира близо до манастира. Описана е от Иван Вазов в неговия роман “Под игото”, опожарена е през 1877 година, а малко по-късно е реставрирана.
В манастира е и запазена килията, в която са живели Хаджи Ровоама и послушницата Рада Госпожина, героини от романа "Под игото" на Иван Вазов. В съседство на манастира е построената през 1846 г. голяма трикорабна и триапсидна енорийската черква “Св. св. Петър и Павел” и Радиното училище.

Манастирът е обявен за паметник на културата.Красимир Новаков
Килиите на послушниците

форум на пътешественика
Няма мненияИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Манастири - Сопотски манастир Въведение Богородично - Сопот, Пловдивска област, информация, история, култура, забележителности в Сопот, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Сопот, снимки от Сопот, туризъм в Пловдивска област, настаняване в хотели в Сопот, Пловдивска област; частни квартири в Пловдивска област.
© 2000-2020 Journey.bg. Всички права запазени.