Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер Габровска област Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

България

Батошевски манастир Успение Богородично

Батошевският манастир Успение Богородично е разположен в североизточните склонове на масива Разлатица от Средния Предбалкан, на левия бряг на река Росица, на 17 км южно от Севлиево, на 5 км югозападно от село Батошево и на 170 км източно от София.

Според известния Батошевски надпис (1246-1256 г.), намерен в манастира през 1836 г. и съхраняван в Националния археологически музей в София, обителта е основана през ХІІІ в. по времето на цар Михаил ІІ Асен. Запустява след падането на България под турско робство и бавно се разрушава почти до основи.  През 1935 година, сред останките на светата обител се заселва монаха Исай, който прави неуспешен опит да склони турските власти да му се разреши възстановяването на манастира. Това се осъществява 3 години по-късно със съдействието на родолюбиви граждани от Севлиево и майстор Константин от Пещера.

През 1836 г. с щедри дарения и за рекордно кратко време – 164 дни била построена черквата под ръководството на майстор Константин. Изградена е нова триапсидна, трикуполна, каменна манастирска църква. Тя е интересна с откритата си аркирана нарктика, със самобитните си живописни стенописи по западната външна стена, по централния купол и сводовете. Опожарен е през 1876 г., а е възстановен след Освобождението. Понастоящем е постоянно действащ.

Представлява комплекс от черква, двуетажни жилищни сгради, камбанария и стопански помещения. Черквата, с размери 20,30 х 12,20 м, е трикорабна, едноапсидна, с две конхи, с вътрешен и открит притвор и с три купола псевдобазилика. С високи художествени качества е иконостасът, чудотворната икона на Св. Богородица, както и стенописите в западната част на открития притвор от Цаню Захариев (Стария), (1790-1886 г.) представител на Тревненската живописна школа.

През Възраждането в манастира е имало килийно училище, в което са получили своето образование отец Матей Преображенски-Миткалото и Бачо Киро Петров.

Манастирът е обявен за паметник на културата.Стефан Димитров <stefandimi@mail.bg>
Църквата е със самобитни живописни стенописи по западната външна стена

форум на пътешественика
Няма мненияИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Манастири - Батошевски манастир Успение Богородично - Батошево, Габровска област, информация, история, култура, забележителности в Батошево, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Батошево, снимки от Батошево, туризъм в Габровска област, настаняване в хотели в Батошево, Габровска област; частни квартири в Габровска област.
© 2000-2019 Journey.bg. Всички права запазени.