Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер Ловешка област Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

България

Гложенски манастир "Свети Георги"

Местност, отстояние и посока от населено място: манастирът е на източния склон на планинския рид Лисец от Западния Предбалкан, под връх Камен Лисец, на 14 км югоизточно от Ябланица, на 3 км югозападно от с. Гложене и на 15 км северозападно от Тетевен.

Историческо развитие и сегашно състояние: основан е през ХІІІ в. (1224 г.) и подновен през XV-XVI. Привличал посетители от Букурещ, Фокшан и Крайова в Румъния. Според писмено непотвърдено сказание е основан от Киевския княз Георги Глож, който се заселил тук с благоволение на Асеновци (XIII в., когато са татарските нашествия в Русия) и основал с. Гложене, после и манастира. Понастоящем манастирът е постоянно действащ, включен към Ловчанска Епархия.

Описание, архитектурни и културно-исторически ценности: състои се от черква и жилищни сгради. Последните сключват около черквата затворен отвсякъде двор, което, както и спускащите се от три страни отвесни скали му придават живописния и непристъпен вид на манастир-замък. Жилищните сгради са построени през 1858 г., а впоследствие са реконструирани. Сегашният храм е построен през 1931 г. на мястото на разрушената при земетресението през 1913 г. стара черква.
Прочутата чудотворна икона на Св. Георги (ХІІІ в.), донесена от княз Глож от Киевско-Печорската лавра в манастира, сега се съхранява в Ловчанската митрополия, а в черквата има нейно копие.
През ХVІІІ в. манастирът е бил един от големите културни центрове в областта. По време на Стамболовия режим тук е прехвърлен от Лясковския манастир заточеният по политически причини Търновски митрополит Климент, със светско име Васил Друмев. Тук заслужилият духовен, политически и културен деец е държан при изключително тежки условия в продължение на девет месеца през 1893-94 г. Сега килията му е превърната в музей.
Манастирът е бил посещаван от Васил Левски, като е запазено скривалището му.

Гложенският манастир е обявен за паметник на културата.Красимир Новаков
Манастирът не е закътан в пазвите на планинската верига, а е разположен на висока каменна тераса, отделена от околната среда със стръмни и отвесни скали Пътя към манастира

форум на пътешественика
4 мненияИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Манастири - Гложенски манастир "Свети Георги" - Гложене, Ловешка област, информация, история, култура, забележителности в Гложене, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Гложене, снимки от Гложене, туризъм в Ловешка област, настаняване в хотели в Гложене, Ловешка област; частни квартири в Ловешка област.
© 2000-2020 Journey.bg. Всички права запазени.