Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер Пернишка област Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

България

Кладнишка крепост

Кладнишката крепост е разположена е покрайнините на село Кладница, Пернишка област, в югозападните склонове на Витоша. Крепостта най-вероятно е била построена през V-VІ век, за което свидетелстват намерените останки - керамичен материал и хоросан.

Мястото на крепостта е изключително стратегически избрано. От една страна, хълмът на който се намира крепостта е ограден от три страни с много стръмни склонове и само от север тесен провлак я свързва с околния терен. От друга страна, крепостта се намира на място с изключително добра зрителна връзка с околните крепости от Голо бърдо, което е било важно при сигнализацията между тях. Добре се вижда и хълма над село Владимир в Радомирското поле, където също има значителни останки от крепост.

Кладнишката крепост е била доста голяма, заемала е площ от около 10 000 кв. м. Останките са тревясали, но личат стени високи до 0,70 м. Очевидец на строежа на изоставената  сега почивна станция на хълма разказва, че са разчистени основи на трикорабна култова сграда. На стотина метра от останките е действащия Кладнишки манастир.

До крепостта се стига от село Кладница за около двайсетина минути. Селото е свързано с редовна автобусна линия с град Перник.Стефан Димитров

форум на пътешественика
1 мнениеИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Крепости - Кладнишка крепост - Кладница, Пернишка област, информация, история, култура, забележителности в Кладница, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Кладница, снимки от Кладница, туризъм в Пернишка област, настаняване в хотели в Кладница, Пернишка област; частни квартири в Пернишка област.
© 2000-2019 Journey.bg. Всички права запазени.