Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер Кърджалийска област Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

България

Вишеград


Тази късно антична родопска крепост се намира на десния бряг на река Арда и е разположена върху характерен скалист връх с отвесно спускащи скали се над язовир Студен кладенец. Крепостта е малка, 562 кв. м, а запазените стени са високи до 8 м. Построена е най-вероятно през ХІІ-ХІІІ век. Археологическите проучвания дават основание да се смята, че тук се е намирала резиденцията на управителя на областта Ахридос.

Името на крепостта име славянски произход и означава "висок град", име давано на крепости и в други славянски държави.

Крепостта се намира непосредствено северно от селото и до нея се стига по коларски път. Село Вишеград е на около 5 км югоизточно от град Кърджали, с който е свързано с редовна автобусна линия.Стефан Димитров

форум на пътешественика
Няма мненияИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Крепости - Вишеград - Кърджали, Кърджалийска област, информация, история, култура, забележителности в Кърджали, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Кърджали, снимки от Кърджали, туризъм в Кърджалийска област, настаняване в хотели в Кърджали, Кърджалийска област; частни квартири в Кърджалийска област.
© 2000-2020 Journey.bg. Всички права запазени.