Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер Хасковска област Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

България

Литица

Крепост Литица е най-запазената планинска крепост в България
Крепост Литица е най-запазената планинска крепост в България

Това е най-запазената планинска крепост не само в Родопите, но и в цяла България. Другата крепост е Баба Вида в град Видин, но тя е разположена в равнинен район. Височината на крепостната стена е до 10 м и са запазени по цялото протежение на крепостта. Стената завършва с бойна платформа, личат бойниците и кулите. Броят на последните е 12, като 9 от тях са запазени до първоначалната им височина. Крепостта е построена през периода ХІІ-ХІІІ век.

Крепост Литица (крепост Лютица) се намира западно от Ивайловград и до нея се стига за 3,30 ч пеша, като се минава през село Лъджа, останките от римската вила Армира и Лъджанския манастир Св. равноапостоли Константин и Елена.Стефан Димитров

форум на пътешественика
Няма мненияИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Крепости - Литица - Ивайловград, Хасковска област, информация, история, култура, забележителности в Ивайловград, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Ивайловград, снимки от Ивайловград, туризъм в Хасковска област, настаняване в хотели в Ивайловград, Хасковска област; частни квартири в Хасковска област.
© 2000-2020 Journey.bg. Всички права запазени.