Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер Хасковска област Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

България

Мезек

Древната крепост Мезек
Древната крепост Мезек

Намира се в рида Гората на Източните Родопи, в землището на с. Мезек, Свиленградско. Крепостната стена, на тази сравнително добре запазена крепост, до 1900 г. е била увенчана със зъбери и платформи, които са разрушени от турските власти с цел набавяне на  строителен материал за новостроящата се казарма в Свиленград. Но и  сега крепостните стени се издигат на височина до 10 м. Днешната крепост е строена вероятно през ХІ век.

Близо до крепостта минава трасето на международния пешеходен маршрут "Е-8", който завършва в с. Мезек. В близост до крепостта се известните куполни тракийски гробници Малтепе и Курткале от ІV в. пр.н.е. Граничното село Мезек се намира на около 6 км югозападно от Свиленград. Крепостта и тракийските гробници се намират в покрайнините на селото.

Крепостта в Мезек е най-добре запазената средновековна крепост в Родопа. Тя е строена XI-XII в., разположена е сред красивите североизточни склонове на планината и е с формата на четириъгълник с площ 7 дка. Особено внушителни са цилиндричните отбранителни кули високи над 10 м., разположени по цялото протежение на стената. Крепостта е изиграла ключова роля през последните векове на българската държава до превземането й от турците.

Близо до нея се намира монументална и величествена тракийска гробница, строена през VІ век пр.н.е. и изградена от каменни блокове с дължина 2м. Гробницата се състои от главно помещение, в което има каменно легло и каменни урни. Отделно има две правоъгълни помещения и коридор. Тук са намерени множество уникални златни украшения, както и бронзови и глинени предмети.Стефан Димитров

форум на пътешественика
3 мненияИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Крепости - Мезек - Свиленград, Хасковска област, информация, история, култура, забележителности в Свиленград, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Свиленград, снимки от Свиленград, туризъм в Хасковска област, настаняване в хотели в Свиленград, Хасковска област; частни квартири в Хасковска област.
© 2000-2019 Journey.bg. Всички права запазени.