Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер Пловдивска област Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

България

Аневско кале

Южната кула е висока 14 метра
Южната кула е висока 14 метра

Внушителните останки от калето, този "Страж на Стрямската котловина", се намират на тесен хребет, спускащ се на юг от билото на Балкана. Площта на крепостта е 5 000 кв.м, а крепостните стени са запазени до 12 м височина. Намерени са останки още от времето на траките, но крепостта в сегашния си вид е изградена през Втората българска държава.

Крепостта се намира на около 3,5 км северно от с. Анево, доскоро квартал на Карлово, на 2 км северозападно от днешния Сопот, в южните склонове на Стара планина. Издигната е на 850 м. над морското равнище. В подножието и тече р. Стряма. Останките и се виждат много добре от магистралата София - Бургас и от влака. Може да се стигне и от гр. Сопот като се мине през Сопотския манастир "Възнесение Господне" и покрай подножието на планината се стигне до под крепостта. Оттук има много кози пътечки, по които се преодолява голямата стръмнина до крепостта.

Крепостта Аневско кале е един от най-добре съхранените паметници на средновековната българска архитектура и култура. Запазените и до днес 14-метрови останки от крепостни стени и кули отдавна привличат вниманието на изследователи и любители на старините. През 1882 г. Иван Вазов я споменава в пътеписа си "Един кът от Стара планина". Сто години по-късно, през 1983 г., започват редовни археологически разкопки под ръководството на доц. д-р Иван Джамбов.

Установено е, че крепостта се е разполагала на три нива – едно централно градско ядро (цитадела) и две подградия. Самостоятелно е била укрепена само цитаделата. Крепостните стени са затваряли площ от 5 дка. Били са снабдени с мощни кули, бастиони и контрафорси. Главният вход към крепостта е бил от юг, снабден с надвратна кула. Във вътрешната площ на цитаделата са разкрити останки на около 15 жилищни постройки. Техниката на градеж е била от ломени камъни, споени с бял хоросан и дървени греди (сантрачи) с функция на надлъжни и напречни конструктивни възли. Едно водохранилище непосредствено под източната крепостна стена е снабдявало обитателите с вода. Особен интерес представляват откритите църковни сгради. По план две от тях са еднокорабни, едноапсидни, с притвор. Били са богато украсени със стенописи отвътре и с керамопластика отвън.

По своята архитектура крепостта Аневско кале се явява близък аналог на замъците на Балканите и Европа. За това свидетелства добре запазената северна кула донжон. В горното подградие, извън крепостните стени, са открити основи на жилища и една крипта с три християнски погребения.

Археологическите проучвания в долното подградие доказват наличието на манастирски комплекс от ХІІІ-ХІV век, възникнал на мястото на по-ранен, от V–VІ век, също с по една църква. Около тях е бил разположен голям средновековен некропол. Открити са също много предмети на бита, изкуството, монети на български владетели и десетки надписи на среднобългарски език. Те, както и архитектурата, определят времето на възникване на крепостта – 40-те години на ХІІІ век, и края на съществуването й през 70-те години на ХІV век.

Проучванията дават основание крепостта и подградията да се идентифицират със считания доскоро за изчезнал средновековен град Копсис, седалище на деспот Войсил – брат на българския цар Смилец (1292-1298 г.), за когото споменават средновековните хронисти Георги Пахимер и Йоан Кантакузин.Красимир Новаков
Крепостта се е разполагала на три нива – едно централно градско ядро (цитадела) и две южни подградия Останките и се виждат много добре от магистралата София - Бургас и от влака

форум на пътешественика
1 мнениеИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Крепости - Аневско кале - Карлово, Пловдивска област, информация, история, култура, забележителности в Карлово, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Карлово, снимки от Карлово, туризъм в Пловдивска област, настаняване в хотели в Карлово, Пловдивска област; частни квартири в Пловдивска област.
© 2000-2020 Journey.bg. Всички права запазени.