Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер област Монтана Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

България

Еловишко кале

Край с. Еловица, община Георги Дамяново се намират останките на разположеното на площ от около 16 000 кв.м Еловишко кале. Разположено е върху скалист връх, ограден от три страни от р. Дългоделска Огоста.

Запазената височина на отбранителната кула е 3 м, а на крепостните стени - до 2 м. По особеностите на градежа и намерените над повърхността находки, може да се твърди, че крепостта е строена през ІV-V век и е действала до падането на България под турско робство.

Сред местното население се е запазило предание, че крепостта е обслужвала добива на злато в района. Това твърдение се подкрепя и от някои историци.

Село Еловица се намира на 8 км по шосе, югозападно от с. Георги Дамяново, област Монтана.Красимир Новаков

форум на пътешественика
Няма мненияИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Крепости - Еловишко кале - Георги Дамяново, област Монтана, информация, история, култура, забележителности в Георги Дамяново, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Георги Дамяново, снимки от Георги Дамяново, туризъм в област Монтана, настаняване в хотели в Георги Дамяново, област Монтана; частни квартири в област Монтана.
© 2000-2019 Journey.bg. Всички права запазени.