Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер Ловешка област Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

България

Името му е нарицателно

Пещерата Проходна
Пещерата Проходна

Карлуково е село в община Луковит. Намира се почти на ж.п. линията София - Плевен между гарите Мездра и Червен бряг. В селото има държавна психиатрична болница - лудница. През соц-времената лудницата изживява истински разцвет. Дори името на селото се превръща в нарицателно (преди 4-ти километър да се окичи със същата чест). Психиатричната болница продължава да работи и днес.

Селото се намира в карстов район. В региона има изключително много пещери. Най-лесно достъпна е пещерата Проходна.

Близо до селото е построена хижа - Пещерния дом. Скоро е ремонтирана. Нощувката е 7 лв./нощ.

Единственият организиран транспорт до Карлуково е БДЖ-то. На спирка Карлуково не спират експресите и бързите влакове. Затова до там се ходи с пътнически. Възможни са комбинации с бърз влак до Мездра или Червен влак и от там да се направи връзка с някой пътнически. Пътят от София до Карлуково е между 2 и 1/2 часа и 4 и 1/2 часа, в зависимост от това с кой влак се пътува.
По изключение бързият влак в 9.30 от София спира на Карлуково. С него се стига най-бързо.


Селото се намира в карстов район В региона има изключително много пещери Панорама на държавната психиатрична болница Районът привлича спелеолози от цял свят

форум на пътешественика
3 мненияИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Градове - Името му е нарицателно - Карлуково, Ловешка област, информация, история, култура, забележителности в Карлуково, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Карлуково, снимки от Карлуково, туризъм в Ловешка област, настаняване в хотели в Карлуково, Ловешка област; частни квартири в Ловешка област.
© 2000-2019 Journey.bg. Всички права запазени.