Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер Габровска област Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

България

Тук всичко напомня за миналите времена

Шестнадесет архитектурни образци, обособени в "занаятчийската чаршия", разкриват самобитния талант на възрожденските строители от Габровския край. На горните етажи са показани жилищни интериори, домашно тъкачество, иконописно ателие. На долните етажи са експонирани занаятчийски работилници: папукчийска - за изработване на цървули, кожухарска, бакърджийска, хлопкарска, куюмджийска - за изделия от сребро, дърворезбарска, грънчарска, шарланджийска, каруцарска, мутафчийска - за изделия от козина, шекерджийска, работилница за народни музикални инструменти, ножарска, фурна и билкопродавница.

От няколко години работилниците са отдадени под наем - занаятчията произвежда и сам продава изделията си. Така посетителите могат да наблюдават старинната технология, оригиналните инструменти, да разговарят с майстора и да отнесат със себе си ръчно кован нож, дървена гаванка, меден кафеник, шарена стомна, сребърна гривна, габровска черга, рисувана икона, резбован иконостас или цяр за тялото и душата от билкопродавницата.

В Етъра всичко напомня за миналите времена - дъхавите пърленици в старата механа, белите симити във фурната, захарните петлета в шекерджийската работилница, бялото сладко в кафенето.Теодора Узунова
Майсторът е и ковач, и дърводелец, и добър художник, защото направата на здрава каруца изисква всичките тези умения. Този занаят се среща само в музеите В миналото всяка жена е можела да работи на домашен стан. На него са изработвани всички изделия необходими за бита. Днес се тъкат шарени пътеки, черги, китеници и др. В грънчарската работилница се демонстрира един от най-древните способи за изработка на керамични изделия, с помощта на грънчарско колело Изделията на бакърджийството вече нямат масово приложение в бита, но ръчно изкования кафеник, сахан, чаша за вино или декоративно пано - имат място и в съвременния дом Опитайте захарните петлета в шекерджийската работилница Сребърна гривна, изработена по старинна технология, е прекрасен спомет от посещението ви в ЕМО Етъра

форум на пътешественика
Няма мненияИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Занаяти - Тук всичко напомня за миналите времена - Етъра, Габровска област, информация, история, култура, забележителности в Етъра, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Етъра, снимки от Етъра, туризъм в Габровска област, настаняване в хотели в Етъра, Габровска област; частни квартири в Габровска област.
© 2000-2019 Journey.bg. Всички права запазени.