Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер Кюстендилска област Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

България

Хилядолетно минало

Константинова баня
Константинова баня

Балнео и калолечебен курорт, разположен в подножието на северните склонове на Осоговска планина, на 85 км югозападно от София.

Курортът има хилядолетно минало. Около горещите и обилни минерални води траките са изградили селище още по времето на легендарната Троя.

Като балнеологичен център процъфтява през I век по времето на римското владичество, получило името Пауталия. Тогава бил изграден внушителен ансамбъл от храмове - балнеолечебници (асклепион), посветен на бога на здравето Асклепий (Ескулап) и дъщеря му Хигия, разположен на площ от 3600 кв.м, втори по големина на Балканския полуостров след този в античния гръцки Епидавър. И до сега са запазени значителни останки от басейни и други помещения, балнеологични съоръжения и предмети, монети с изображения на асклепиона, около който са били разположени театър и спортни стадиони.

Тук има 40 минерални извора с общ дебит 2,400 л/мин. Основните лечебни фактори са минералната вода и лечебната кал, която се добива от Байкалското торфено находище.

Подходящ е при заболявания на ставите, на периферната нервна система, на гръбначния мозък. Лекуват се гинекологични заболявания и стерилитет.Нина Михайлова

форум на пътешественика
Няма мненияИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Курорти - Хилядолетно минало - Кюстендил, Кюстендилска област, информация, история, култура, забележителности в Кюстендил, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Кюстендил, снимки от Кюстендил, туризъм в Кюстендилска област, настаняване в хотели в Кюстендил, Кюстендилска област; частни квартири в Кюстендилска област.
© 2000-2020 Journey.bg. Всички права запазени.