Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер Варненска област Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

Варна

п.к. 9000 тел.код 052

Военноморски музей

В парка е подредена колекция от морски оръдия, старият фар на варненското пристанище и един от първите български миночистачи
В парка е подредена колекция от морски оръдия, старият фар на варненското пристанище и един от първите български миночистачи
Най-ценният експонат е миноносецът Дръзки, прославил се с торпилирането на турския кръстосвач Хамидие. Това е единственият кораб от този тип, съхранен до наши дни.
Най-ценният експонат е миноносецът Дръзки, прославил се с торпилирането на турския кръстосвач Хамидие. Това е единственият кораб от този тип, съхранен до наши дни.

Началото на музея е поставено през януари 1885 г., в Русе, от руските морски офицери на служба в Българския военноморски флот. По-късно грижата за запазването на морски старини поема чешкият учен Карел Шкорпил, основател на Археологическото дружество и музей във варна. През 1923 г. в приземния етаж на Девическата гимназия група ентусиасти откриват експозиция на Морския музей. Под това название той съществува тук до 1956 г. до преминаването му под ведомството на МНО като Военноморски музей и експозицията се премества в сградата на вила Диана, на бул. Червеноармейски, днешен Приморски. Красивата сграда е построена през 1890 година за италианския консул Асарето.

През 1980 г. е извършено основно преустройство на сегашната експозиция. Разположена е в 12 зали на два етажа. В хронологичен ред тя разказва за създаването и развитието на Българския военноморски флот, за бойните и революционните традиции на неговите моряци, за дългогодишната българо-руска военноморска дружба, за успехите на народния военноморски флот.

В началото са показани експонати за корабоплавателни прояви по българското черноморско и дунавско крайбрежие през античността, средновековната българска държава и участието на руския военноморски флот в руско-турските войни през XVIII-XX в. За действията му през Освободителната война от 1877-1878 г. говорят много фотоси, останки от кораби, галваноударна и шестова (прътова) мина и униформи на руски моряци и офицери.

На 12 август 1879 г. в Русе с помощта на Русия се създава Българският военноморски флот. Това е показано на фотографии на първите му кораби и руски командири, макети на катера Амалия и на русенския флотски арсенал. В разделя за участието на флота в Сръбско-българската война през 1885 г. е подчертан неговият принос за отбраната на Видинската крепост.

За началото на Българския военен флот на Черно море (1897 г.) разказват макетите на военните кораби Асен, Калиакра, Надежда и миноносците тип "Дръзки", оръдията от крайцера Надежда и оптиката от стари фарове от черноморското крайбрежие. Проследено е развитието на флота до Балканската война и на руско-българските военноморски връзки.

В парка на музея на открито са експонирани рудан от ветроходен кораб, колекция от морски и речни заградни мини, корабни котви от XVIII век до наши дни, перископи, торпедни апарати, прожектори и корабни оръдия от народния флот. В специален павилион е запазена ветроходната яхта Кор Кароли, с която през 1976-1977 г. капитан Георги Георгиев върши околосветско плаване.

През 1982 г. в парка са издигнати бюстове паметници на флотските герои революционери Иван Загубански, Антон Иванов и Никола Вапцаров.

През 1985 г. в музея постъпват четири крупни експоната. Това са: миночистачният катер с бордови номер 3, който е представител на серията от 12 еднотипни катера, построени във флотския арсенал-Варна през 1944-1945 г.; вертолетът тип МИ-4А от авиацията на Народния военноморски флот; ракетната установка с крилата ракета, бележеща нов етап във въоръжението на бреговата отбрана на флота и торпедния катер тип "Комсомолец", представител на следвоенното поколение съветски торпедни катери, разположени непосредствено до района на музея.Александър Монев

форум на пътешественика
Няма мненияИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Музеи - Военноморски музей - Варна, Варненска област, информация, история, култура, забележителности в Варна, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Варна, снимки от Варна, туризъм в Варненска област, настаняване в хотели в Варна, Варненска област; частни квартири в Варненска област.
© 2000-2020 Journey.bg. Всички права запазени.