Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер Варненска област Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

Варна

п.к. 9000 тел.код 052

Исторически комплекс Прабългарско селище

Комплекс Прабългарско селище
Комплекс Прабългарско селище

Проект Прабългарско селище представлява изграждане на действащ музей, който на живо представя бита, обичаите, облеклото, въоръжението и занаятите на българите. Изграден е от фондация Царство България, с изпълнителен директор г-жа Анелия Николова, по идея на Павел Павлов и арх. Ганка Калянджиева.

Разположен е на площ от 40 дка в Аспаруховия парк във Варна. Изграждането включи два етапа:

Първият етап, наречен "Юртно селище", пресъздава типичното за Североизточна България прабългарско селище от юртен тип от III-VI век. Съставено е от ханска и шаманска шатра, шатра на воините и семейна шатра, както и от 4 работилници, които представят занаятчийските умения на прабългарите - ковачество, тъкачество, сарачество и грънчарство. В селото има кошари за животни, коневръзи и гумно, където се показват спортните и бойни умения на воините. В ханска трапезария посетителите на комплекса се посрещат и гощават със старинни български ястия. За туристите са предвидени специални програми по сценарий на киноцентър Бояна - "На гости при хана" и "Посвещаване в бойните изкуства", които се изпълняват от актьори и каскадьори, облечени в автентични прабългарски костюми и въоръжение.

Първият етап е изграден върху площ от 7 дка и посрещна първите си посетители на 30 април 2002 г.

Вторият етап включва изграждането на крепостна стена с ров, дворцова сграда и раннохристиянски храм, пресъздаващи типичното строителство от края на Първата българска държава X-XI в.

Комплекс Прабългарско селище има изложбена зала, зали са семинари и обучение и административна част. Целта на комплекса е да се покаже на живо, със средствата на съвременната анимация, голямото историческо, материално и културно богатство на българите. Анимацията определено липсваше като атракция и като "действащ" музей на Варна и България и оправдано привлича множество български и чуждестранни туристи.Александър Илиев

форум на пътешественика
Няма мненияИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Музеи - Исторически комплекс Прабългарско селище - Варна, Варненска област, информация, история, култура, забележителности в Варна, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Варна, снимки от Варна, туризъм в Варненска област, настаняване в хотели в Варна, Варненска област; частни квартири в Варненска област.
© 2000-2020 Journey.bg. Всички права запазени.