Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер Планини Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

България

Бай Кръстьо - Комините - Орлово гнездо – заслон Кикиш

Морените на "Каменна река"
Морените на "Каменна река"

Това е една от най-красивите пътеки в България.

Начален пункт за предлагания маршрут е местността Бай Кръстьо. Дотук се достига със седалков лифт Драгалевци - Голи връх или с автобус 66 от София.

Потегля се по асфалтова алея, минава се покрай малко заведение и след къс наклон се излиза на шосето за хижа Алеко. Точно в дъното на завоя по пътя се отбива пътека, която веднага се разклонява. Лявото разклонение води към Алеко, а дясното - към Комините. Знак за лавинна опасност напомня, че тази пътека не трябва да се преминава зимата.

След като се пресече трасето на горната отсечка от лифта се продължава през букова гора. Пътеката се движи сравнително хоризонтално докато не достигне смърчово дърво с издълбано сърце на него. Тук прави завой на ляво и започва да се изкачва леко по каменист склон. Излиза се на малка каменна река и се разкрива първата пленителна гледка. След това се продължава и се достига до Комините. Внимавайте, защото на места пътеката се поразрушила.

Комините представляват три скални групи с максимална височина около 70 метра. Здравата андезитна скала предлага отлични възможности за скално катерене и затова по нея са прокарани много маршрути с различна категория на трудност.

Пътеката започва да се изкачва по големия улей покрай скалите и постепенно излиза над тях. Гледката е очарователна. На всеки вертикален метър ви очакват нови изненади - ту някоя причудлива форма на скалите, ту нов поглед към великолепната смесена гора в ляво, ту страхотна панорама към София. След няколко серпентини през бодливи хвойни и 10 минути през треви се достига разклон. На право се продължава за Платото а на дясно - за заслон Кикиш. Завива се на дясно и се пресича горната част на улей "Орлово гнездо". Тук дълго време се задържа фирнова преспа, която трябва да се заобиколи от горната й страна а не да се пресича. След като се мине улеят се върви по стръмния му склон непосредствено под скалите. Над тях в по-тихи дни могат да се видят и реещи се орли. След като се излезе от улея пътеката започва постепенно да слиза по склона на връх Камен дел. При това слизане многократно се пресичат каменни реки, малки горички от брези, трепетлики и смърч, полянки покрити с ухан здравец. Тази месност е толкова очарователна, че човек, който я е видял, надали някога ще я забрави. Ако минавате през пътеката година след година може да наблюдавате как гората "завзема" територии от мъртвата скала и се разраства.

Наклонът постепенно намалява и се излиза на голяма поляна, където се засича пътеката от Бай Кръстьо към заслон Кикиш. По нея до заслона е около 20 мин. Тук през лятото може да хапнете хубави и евтини супи от гъби и зеленчуци или вкусен качамак. Пътеката, или по-скоро алея, продължава към хижа Камен дел и от там към Златните мостове.Стефан Димитров - София
Витошките пътеки са от най-красивите в България По пътеката от Бай Кръстьо към заслон Кикиш Връх Камен дел

форум на пътешественика
2 мненияИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Туристически - Бай Кръстьо - Комините - Орлово гнездо – заслон Кикиш - Витоша, Планини, информация, история, култура, забележителности в Витоша, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Витоша, снимки от Витоша, туризъм в Планини, настаняване в хотели в Витоша, Планини; частни квартири в Планини.
© 2000-2020 Journey.bg. Всички права запазени.