Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер Сливенска област Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

България

За котленския край

Котел – град легенда и история. На постъпа към града три каменни воина са застанали на вечна стража. В скалата срещу тях е издълбана дата: 1280 г., а под нея лъв – символ на сила и мощ.

Така старият град посреща своите гости, готов да им разкаже минало и настояще. Те ще спрат очаровани на площада, потънал в здравец и чемшири. Ще се поклонят на плеадата български възрожденци, служели на отечеството с пушка и перо в Музея на Котленските възрожденци. След това ще се потопят в атмосферата на старокотленския дом от XVIII–XIX век в Етнографския музей, а в Галатанското училище красиви тъкани, пищна женска носия, сребърни и златни украшения ще разкрият бита и душевността на котленката – изкусна тъкачка на килими и халища.

Котел е обявен за архитектурен исторически резерват. Запазени са над 110 къщи от епохата на Възраждането.

В Галатанското училище е уредена музейна експозиция на великолепни образци на килимотъкаческото изкуство.

В Кьорпеевата къща е уреден етнографски музей.

Музеят на котленските възрожденци илюстрира живота и дейността на над 200 национални герои от този край.

Природното разнообразие на Котленския регион е отразен в Природонаучния музей, издигнат в живописна местност до парка “Изворите”.

В църквите “Св. Троица” и “Св. Св. Петър и Павел” има запазени красиви дърворезби.

В Котел се намира първата гимназия за фолклорно пеене и инструментална музика “Филип Кутев”.

Село Жеравна се намира на 14 км на юг. Всяка къща тук е уникален паметник на културата, създадена от неизвестен майстор.

Медвен е на 12 км югоизточно от Котел. Тук има повече от 120 културни паметници, датиращи от епохата на Възраждането.

На 12 км югоизточно е село Катунище, където има 80 сгради обявени за архитектурни монументи.

Богатият на архитектурни паметници Градец е разположен на 17 км югоизточно от града. А на 7 км е старата разделителна стена при Железни врати.

В околностите на Котел има около30 изследвани пещери. Най интересни са: Леденика, Дряновска пещера, Кървавата локва, Раковски.Иван Парлапанов
Природонаучен музей - град Котел Етнографски музей - град Котел

форум на пътешественика
Няма мненияИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Културно-исторически - За котленския край - Котел, Сливенска област, информация, история, култура, забележителности в Котел, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Котел, снимки от Котел, туризъм в Сливенска област, настаняване в хотели в Котел, Сливенска област; частни квартири в Сливенска област.
© 2000-2019 Journey.bg. Всички права запазени.