Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер Планини Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

България

Боснешки карстов регион

Пещера Духлата
Пещера Духлата

Боснешкият карстов регион се намира в планината Витоша и е най–забележителният карстов регион на Балканите. В този регион няма следи от хидротермални процеси. Карстовият извор "Живата вода" е в района на витошкото село Боснек. От неговата чешма на щастието, според предание от XVII век, пиели само праведните, "а на грешниците отказвала".

В околностите на Боснек се намира и най-дългата пещера в България – Духлата. От нея са проучени 15 км, като са открити над 50 зали, всяка с площ повече от 50 кв. метра.

Други карстови извори в региона са "Врелото" и "Попов извор". Установено е, че карстовият извор "Врелото" (350 л/с) черпи водите си от река Струма.Георги Белев

форум на пътешественика
Няма мненияИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Природни - Боснешки карстов регион - Витоша, Планини, информация, история, култура, забележителности в Витоша, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Витоша, снимки от Витоша, туризъм в Планини, настаняване в хотели в Витоша, Планини; частни квартири в Планини.
© 2000-2019 Journey.bg. Всички права запазени.