Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер Планини Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

България

Искърско дефиле

От векове сърцето на Искърското дефиле е недостъпно
От векове сърцето на Искърското дефиле е недостъпно

Западна Стара планина граничи с Искърския пролом на изток, продължава по българско-югославската граница и завършва на северозапад с хълма Връшка чука. Но най-интересни понякога се оказват ония легенди, които обясняват, чрез интересен разказ, появата на едно или друго красиво природно чудо - могили, върхове, каменни фигури, и други подобни. Такава е легендата за красивото Искърско дефиле в западна Стара планина.

То е познато още и като една от перлите в огърлицата на България. Дефилето на река Искър започва още от Софийската долина. Централната и всъщност най–красива част на Искърското дефиле е разположено между градовете Нови Искър и Лютиброд. Това е най–впечатляващата и живописна част. Склоновете на дефилето на някои места са по–проходими, постепенно стават стръмни и накрая вече са трудно непроходими. От векове сърцето на Искърското дефиле е недостъпно. Железопътна линия е построена през 1889 год. и когато е завършена окончателно, животът в дефилето се променя напълно. Започват да се появяват нови селища, да прииждат хора, появява се и път. В наши дни най – живописното мястото от двете страни на река Искър си остават малкото непроходими части на дефилето, която успява да запаси чистотата си.

През “Вратата на дефилето” можете да се насладите на известните Кътинските пирамиди. В първите 15 км. от Искърското дефиле има много къщи и къщи от селищата Владо Тричков, Реброво, Луково, Томсън. Едно от тях – село Реброво е начална точка за множество туристически маршрути:

  • връх Буковец – 3 ч. път пеш, достъпен за автобус
  • връх Лескова – 20 км, с автобус до село Огоя и оттам 2,5 ч. път пеш

Единственият град разположен във възможно най–дивата част на дефилето е Своге.

Искърското дефиле разкрива изключително красиви гледки. Това чудо на природата е примамка за множество любители на планинарството, както и за всички, които искат да се полюбуват на ненагледната красота на българската природа и най – вече на чудесата, които ни разкрива Стара планина.Атанас Мерджанов
Искърското дефиле е една от перлите в огърлицата на България

форум на пътешественика
Няма мненияИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Природни - Искърско дефиле - Балкан, Планини, информация, история, култура, забележителности в Балкан, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Балкан, снимки от Балкан, туризъм в Планини, настаняване в хотели в Балкан, Планини; частни квартири в Планини.
© 2000-2020 Journey.bg. Всички права запазени.