Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер Ловешка област Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

България

Летнишко съкровище

Укротяването на змея
Укротяването на змея

Откриването на съкровището от Летница става съвсем случайно. През 1963 година работници от селското стопанство в село Летница решили да си построят нов овчарник. Когато започнали да копаят основите му, на дълбочина 50-60 сантиметра попаднали на един бронзов съд обърнат с устието надолу и когато го вдигнали, намерили в него много малки сребърни предмети, отчасти с позлата, които поделили.

Уредникът на музея в близкия град Ловеч събрал предметите с помощта на лекаря на селото, който бил очевидец на откриването. Освен сребърните предмети, между които има много дребни, каквито се срещат в конските амуниции от IV в. пр.н.е., находката съдържа и една добре запазена юзда.

Интерес предизвиква илюстративния цикъл за подвизите на героя, изграден от група пластинки. В някои пластинки той е представен като конник, който се бори и побеждава мечки и вълци, в други хвърля копие следван от слугата си.

Съкровището от Летница е изложено в галериите на Националния Археологически музей в София.Цана Пежгорска
Позлатена сребърна паница с осморен конски впряг Лов на елени с опитомен грифон

форум на пътешественика
1 мнениеИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Археологически - Летнишко съкровище - Летница, Ловешка област, информация, история, култура, забележителности в Летница, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Летница, снимки от Летница, туризъм в Ловешка област, настаняване в хотели в Летница, Ловешка област; частни квартири в Ловешка област.
© 2000-2020 Journey.bg. Всички права запазени.