Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер София град Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

България

Възможности за отдих и туризъм

Статуята на Столицата пред ЦУМ
Статуята на Столицата пред ЦУМ

Горда и величествена над столицата София се издига Витоша - най-посещаваната българска планина. Тя предлага както прекрасни туристически центрове с отлично поддържани писти и ски съоръжения - Алеко и Златните мостове, така и красиви природни феномени като Боянският водопад, каменни реки, пещерата Духлата - най-дългата пещера в България. Биологичното разнообразие на района е съхранено в Природният парк "Витоша", където многобройни живописни маршрути дават възможност на много хора да се наслаждават на дивната природа. Останалите планини в региона са Верила (на юг), Плана (на изток), Лозенска планина (на североизток), които макар и не така посещавани като Витоша предлагат прекрасни пейзажи и условия за пешеходен туризъм. Едно от любимите места за почивка и отдих в този район са двата язовира Панчарево и Искър.

Изключително богато е културно-историческото наследство. Множеството музеи, църкви и архитектурни и исторически паметници в столицата София, както и множеството манастири: Драгалевски, Вакарелски, Панчаревски, Кладнишки, Владайски, дават възможност да се докоснем до интересното и богато историческо минало на България. Тук се намира уникалната Боянска църква, включена в Списъка на ЮНЕСКО за Световно културно наследство.

Регионът се характеризира и с наличието на много лековити минерални извори. Един от най-известните балнеологични курорти за лечение на сърдечносъдови заболявания - Банкя е разположен тук.

Околностите на София са изключително богати на природни ресурси, културно-исторически забележителности и възможности за отдих и туризъм.Чавдар Николов

форум на пътешественика
Няма мненияИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Културно-исторически - Възможности за отдих и туризъм - София, София град, информация, история, култура, забележителности в София, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в София, снимки от София, туризъм в София град, настаняване в хотели в София, София град; частни квартири в София град.
© 2000-2020 Journey.bg. Всички права запазени.