Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер Ловешка област Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

България

Априлци

Уникалния по красота Мара Гидик
Уникалния по красота Мара Гидик

Град Априлци отстои но 200 км. североизточно от София, на 500-600 м. н.в. и има над 4000 жители. Разпростира се в приказно красива просторна котловина с невероятна панорамна гледка. Котловината е обградена от резервата Северен Джендем, връх Триглaв, най-високия старопланински връх Ботев (2376 м) и уникалния по своята форма и красота вр. Мара Гидик. Тези природни дадености осигуряват на курорта прохладни нощи през летните горещини, мека и слънчева зима, чист планински въздух. През последните години Априлци постепенно се превърна в привлекателен планински курорт с обновена почивна база.

Община Априлци е малка община, разположена в северните склонове на Средна Стара планиня. Тя е слънчева котловина в сърцето на планината. Тук релефът е с полупланински и планински характер, а средната надморската височина е 956.6 м. Общината обхваща площ от 243 кв. км. Тя е шеста по големина в рамките на област Ловеч.
 
Горите заемат 46% от тази площ и са основен природен ресурс на общината. Преобладават дъбовите, буковите и иглолистни гори. Друг ценен природен ресурс за Априлци са реките, извиращи високо по склоновете, с голям воден отток и добри питейни качества на водата. На много места те падат от високи скални прагове и образуват живописни водопади. В екологично отношение общината е добре запазена, тъй като тук не функционират големи предприятия, замърсяващи околната среда.

На територията на общината се намира част от Национален парк “Централен Балкан” с резервата “Северен Джендем”. Впечатляващо е растителното и животинско разнообразие на района, като тук се срещат и редки видове, записани в Червената книга.
 
Изключителните природни красоти, борческото историческо минало и сърдечността на местните хора определят бъдещото развитие на общината – туризъм и курортно дело. Непрекъснато расте броят на новопостроените къщи и вили за почивка, като населението на общината през летния сезон двойно нараства. В околностите на града са изградени множество почивни бази, хотели и частни квартири с около 3500 легла, както и 4 планински хижи с над 500 легла. Априлци предлага на туристите възможности за пешеходен туризъм, организиране на излети за събиране на гъби и билки, водачи за еднодневни и продължителни преходи на кон. Реките предлагат прекрасни вирове за къпане през лятото, а почти всички хотели и вили имат изградени басейни.

Днес все повече нараства значението на Априлци като привлекателен планински курорт. Той е отправна точка за множество туристически маршрути в красиви природни местности в околността и алпийски турове с различна трудност.

В града има редовни автобусни линии до Троян, Севлиево, Габрово, Ловеч както и до други по-малки населени места от региона.Евелина Пачникова
Величествена гледка към върховете Левски, Голям Купен, Ботев, Мара Гидик, масива Триглав и връх Острец

форум на пътешественика
3 мненияИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Градове - Априлци, Ловешка област, информация, история, култура, забележителности в Априлци, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Априлци, снимки от Априлци, туризъм в Ловешка област, настаняване в хотели в Априлци, Ловешка област; частни квартири в Ловешка област.
© 2000-2019 Journey.bg. Всички права запазени.