Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер Ловешка област Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

България

Величествено и неповторимо

Указателен пиедестал на входа
Указателен пиедестал на входа

Село Шипково се намира в северните склонове на Средна Стара планина, в гънките на Предбалкана, в източните склонове на Васильовска планина на 20 км западно от град Троян и на около 47 км югоизточно от Тетевен. Селото е разположено по долината на река Ръждавец – ляв приток на река Бели Осъм, в контактната зона на Национален парк "Централен Балкан".

Наименованието си село Шипково е получило от първите заселници, като преданията говорят, че селото е било обградено от шипкови храсти. Днешното село Шипково съществува от около 1630 година. Населението на селото наброява около 1000 души. Надморската му височина е 680 м.н.в., а курортът "Шипковски минерални бани" е на 700 м надморска височина и обхваща обща площ от 45 000 декара.

Село Шипково има умерено-континентален климат – прохладно лято и мека зима. Средната годишна температура за региона е 10º С. Свежестта и екологично чистата природа, неповторимото съчетание на вековни букови гори и различни видове иглолистни дървета, бистрите планински ручеи, кристално чистия въздух, чудните и неповторими скални образувания и пещери и лековитите извори правят село Шипково величествено и неповторимо, все по-търсено и посещавано място.

В региона около Шипково се срещат редки дървесни видове, които представляват голям интерес за всички гости на селото и курорта. В района на курорта има много природи забележителности, туристически атракции, маршрути и еко-пътеки. По чудните планински масиви се срещат боровинки, къпини, диви малини и голямо разнообразие от гъби и лековити билки. В богатите ловни полета на шипковското землище добър прием намират ловците-туристи от България и чужбина. Тук се срещат сърна, дива свиня, благороден елен, мечка, по-рядко вълк и други хищници. Прелитат и редки грабливи птици.

Курортното селище разполага с добри транспортни връзки. Има редовни двупосочни автобусни линии от Троян за Шипково.Георги Вучев
Шипковски минерални бани И сега селото е оградено от шипкови и къпинови храсти Още от XVII в. е известно с лечебните си минерални извори

форум на пътешественика
Няма мненияИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Градове - Величествено и неповторимо - Шипково, Ловешка област, информация, история, култура, забележителности в Шипково, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Шипково, снимки от Шипково, туризъм в Ловешка област, настаняване в хотели в Шипково, Ловешка област; частни квартири в Ловешка област.
© 2000-2019 Journey.bg. Всички права запазени.