Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер Ловешка област Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

България

Виа Траяна

Разположен на река Бели Осъм
Разположен на река Бели Осъм

Възникнал като попътно долинно-проходно селище, град Троян е разположен в едно значително долинно разширение на река Бели Осъм сред обрасли с хубави гори хълмове и планински разклонения. Всеки, който поне веднъж е имал възможността да посети Троян, остава завинаги пленен от природата на града, от гостоприемните му граждани, от забележителностите в неговата околност. Троян е изходен пункт за всички летовища и туристически обекти в Троянско. Асвалтиран път през троянския проход води към Подбалканските полета. На 22 км от града по този проход се намира туристическото селище Беклемето - едно прекрасно високопланинско летовище. Троян е последна жп гара на линията Свищов - Левски - Ловеч - Троян. Град Троян и Троянският край са разположени почти в центъра на България, на север от Троянско - Калоферския дял на Стара планина. Средната надморска височина на града е 430 м. Град Троян е средище на едноименна община, в която влизат 140 населени места с население от 30 000 души.

Климатът на Троян е едно щастливо съчетание, поради малката му надморска височина и близостта му до най-високите части на Средна Стара планина, от този на Дунавска Българиа и на дъждовна Стара планина. Средния валеж е 761 м.м. и е значително по-голям от средния за страната. Годишно има 103 валежни дни, снеговалежни 26 и градоносни 2. Пролетта е дъждовна, но дъждове не липсват и през август, а слънцегреенето е изобилно от май до ноември. В града почти липсват мъгли. Общо климатът се характеризира с дъждовна пролет, горещо лято, слънчева есен и сравнително мека и приятна зима.

Географските условия са много благоприятни. На първо място по значение е река Бели Осъм по която се води Троянския проход за Пловдив, от където града е получил името си. Пътят през Троянския проход е още от римско време и е бил от голямо значение за Римската империя. От съществена важност са хубавите заравнени ридове, които дават условия за развитието на земеделието. Днес град Троян се развива като стопански, културен и административен център. Възникването на Троян се отнася към началото на XV век. Голяма част от българското население при идването на турски пълчища не е успяло да се оттегли зад река Дунав или да избяга към Сърбия и се заселва в планинските краища и основават нови селища.

В града има редовни автобусни и железопътни линии до по-големите градове София, Плевен, Ловеч, Велико Търново, Габрово и Пловдив. Също така добри са и транспортните линии до по-малките градове в региона. Има и частна автобусна линия до София. Автогарата е разположена в източната част на града, недалеч от ж.п. гарата, която е последна спирка на железопътнаталиния Левски - Ловеч - Троян.

Автогара
Адрес: ул. Димитър Икономов №21
тел.: 0670/ 22 172, 24 207Никола Петров
Марковският мост Централната част на града

форум на пътешественика
2 мненияИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Градове - Виа Траяна - Троян, Ловешка област, информация, история, култура, забележителности в Троян, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Троян, снимки от Троян, туризъм в Ловешка област, настаняване в хотели в Троян, Ловешка област; частни квартири в Ловешка област.
© 2000-2018 Journey.bg. Всички права запазени.