Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер Старозагорска област Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

България

Гробницата в могила Оструша

В Казанлъшки регион има приблизително 1 500 гробни могили и 9 тракийски гробници в близост до град Казанлък. Две от трите открити гробници през 1993 в Острушката могила са счетени за изключително важни археологически находки – Казанлъшка гробница и мавзолейната Шипченска гробница.

Могилата Оструша е един от най–големите на територията на България култово-гробничен комплекс. Гробницата в могилата Оструша се състои от саркофагоподобна камера, едно кръгло и три правоъгълни помещения. Тя е с площ от 100 кв. м. Гробницата е уникална и с оформлението на тавана - съчетание на релеф и живописна украса, в която се различават портретни изображения, животински фигури и растителни орнаменти. Гробницата в могила Оструша датира от V в. пр.н.е.Александър Монев
Саркофагът, открит в могилата Оструша

форум на пътешественика
2 мненияИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Археологически - Гробницата в могила Оструша - Шипка, Старозагорска област, информация, история, култура, забележителности в Шипка, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Шипка, снимки от Шипка, туризъм в Старозагорска област, настаняване в хотели в Шипка, Старозагорска област; частни квартири в Старозагорска област.
© 2000-2020 Journey.bg. Всички права запазени.