Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер Старозагорска област Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

България

Казанлъшката тракийска гробница

Паметник на ЮНЕСКО от 1979 год.
Паметник на ЮНЕСКО от 1979 год.

тел.: 63 762, 24 750
Работно време:
8.30 - 18.00 ч.

Един от най-ценните паметници на тракийското архитектурно и художествено изкуство от края на IV - началото на III в пр. Хр. и е една от деветте културни и исторически забележителности в България, включена в списъка на Юнеско на историческите и архитектурни паметници с глобално значение. Открита е през 1944 г. в могила на 5 км от град Казанлък. Състои се от богато изографисани правоъгълно предверие, тесен коридор (дромос) и куполна гробна камера (толос), изградени от тухли и камък. Известна е със стенописите – най-добре запазените у нас и с най-висока художествена стойност, свързани с тракийското изкуство. При украсата са използвани два способа - мокро фреско и темперна техника. Върху фриза на коридора е изобразена многофигурна батална сцена.

В коридора са изписани бойни сцени, в камерата е уникалната сцена на погребалното угощение и символичното изпращане на починалия тракийски владетел, съпроводено от три препускащи колесници.

Стенописите от главния фриз в куполното помещение са вписани между два пояса с орнаменти. Изобразяват уникална сцена на героизирания покойник и съпругата му, седнали на погребално угощение, придружени от слуги, свирачи, телохранители, кочияши. Изображенията са важен източник за проучване на живота, бита, облеклото, въоръжението и външния вид на траките.

Това е най-добре запазеният в България паметник на тракийското изкуство и един от малкото, останали до днес, шедьоври на античната живопис.

За Казанлъшката гробница е изградена специална защитна постройка с климатична инсталация, която осигурява условия за запазването на стенописите. В близост до оригинала е построено точно копие, отворено за посещения.Антон Михалев
Шедьовър на тракийската архитектура Домоса към куполната камера Стенопис от купола Раротата с тухли при строежа на гробници е типично за областта на Севтополис Стенописите са от изключителен интерес за световното културно наследство Стенописите от главния фриз в куполното помещение са вписани между два пояса с орнаменти

форум на пътешественика
4 мненияИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Археологически - Казанлъшката тракийска гробница - Казанлък, Старозагорска област, информация, история, култура, забележителности в Казанлък, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Казанлък, снимки от Казанлък, туризъм в Старозагорска област, настаняване в хотели в Казанлък, Старозагорска област; частни квартири в Старозагорска област.
© 2000-2020 Journey.bg. Всички права запазени.